Tízmilliárd forint körüli adót fog Magyarországon fizetni a Google és a Facebook

forintMint korábban írtuk, jövő év januárjától uniós irányelv alapján Magyarországon is megváltoznak az internetes szolgáltatások adózásának szabályai. Megkérdezett szakértők szerint a változás húsbavágóan fogja érinteni az internet legnagyobb szereplőit.

Tavalyi kutatások szerinti 42 milliárdos online reklámköltés közel fele folyik át a pay per click (PPC), azaz a kattintások után fizetendő hirdetési rendszereken, ezeknek két legnagyobb szolgáltatója a Google és a Facebook — válaszolta kérdésünkre Fehér Márton, az Online Marketing Akadémia Google szakértője. Nagyságrendileg tehát -beszámítva a húsz százalék körüli éves növekedést- 20-24 milliárd forint adóvonzatát nyeri az állam a forgalmi adó, a reklámadó, a társasági adó és egyéb adók formájában. Hogy ez mekkora összeg, ezt nehéz megbecsülni, mert a reklámadóval kapcsolatban is sok még a kérdőjel, illetve még sok múlik a nemzetközi cégstruktúrákon is, hogy milyen adó fizetés pontosan mely országokban történik — tette hozzá Fehér.

A [-]mínuszos.hu által megkérdezett adószakértő szerint is sok a bizonytalanság még a reklámadó miatt. Ami biztos, hogy a 27 százalék forgalmi adó mellett fizetni kell majd a 19 százalékos társasági adót, a két százaléknyi iparűzési adót is, ami összesen, elérheti a 48 százaléknyi adóterhelést, amiben ráadásul még nincs benne a reklámadó sem. Az áfa alapja a nettó árbevétel, amit csökkenthet a kiadások áfája, ám ezt maximum a nemrégen megnyílt oktatóközpont költségei csökkenthetik a Google-nél. A társasági adó alapja ugyan a nyereség, az iparűzési adó alapja az árbevétel mínusz bizonyos költségek (anyag, áru, alvállalkozó), amik ugyancsak elhanyagolhatóak, ezért szakértőnk úgy véli, hogy nagyot nem tévedhetünk, ha a felsorolt adókat összeadjuk.

A jövő évi bevételei után tehát csak a Google és a Facebook közel 10-12 milliárd forintot fog befizetni az államkasszába. Erősen kérdéses azonban, hogy a reklámpiac eddig külföldön adózó szereplői szó nélkül lenyelik-e, pontosabban hajlandók lesznek-e fizetni a magyar extra adót, vagy inkább az EU-nál tesznek ez ellen panaszt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.