Tízmilliárd forint körüli adót fog Magyarországon fizetni a Google és a Facebook

forintMint korábban írtuk, jövő év januárjától uniós irányelv alapján Magyarországon is megváltoznak az internetes szolgáltatások adózásának szabályai. Megkérdezett szakértők szerint a változás húsbavágóan fogja érinteni az internet legnagyobb szereplőit.

Tavalyi kutatások szerinti 42 milliárdos online reklámköltés közel fele folyik át a pay per click (PPC), azaz a kattintások után fizetendő hirdetési rendszereken, ezeknek két legnagyobb szolgáltatója a Google és a Facebook — válaszolta kérdésünkre Fehér Márton, az Online Marketing Akadémia Google szakértője. Nagyságrendileg tehát -beszámítva a húsz százalék körüli éves növekedést- 20-24 milliárd forint adóvonzatát nyeri az állam a forgalmi adó, a reklámadó, a társasági adó és egyéb adók formájában. Hogy ez mekkora összeg, ezt nehéz megbecsülni, mert a reklámadóval kapcsolatban is sok még a kérdőjel, illetve még sok múlik a nemzetközi cégstruktúrákon is, hogy milyen adó fizetés pontosan mely országokban történik — tette hozzá Fehér.

A [-]mínuszos.hu által megkérdezett adószakértő szerint is sok a bizonytalanság még a reklámadó miatt. Ami biztos, hogy a 27 százalék forgalmi adó mellett fizetni kell majd a 19 százalékos társasági adót, a két százaléknyi iparűzési adót is, ami összesen, elérheti a 48 százaléknyi adóterhelést, amiben ráadásul még nincs benne a reklámadó sem. Az áfa alapja a nettó árbevétel, amit csökkenthet a kiadások áfája, ám ezt maximum a nemrégen megnyílt oktatóközpont költségei csökkenthetik a Google-nél. A társasági adó alapja ugyan a nyereség, az iparűzési adó alapja az árbevétel mínusz bizonyos költségek (anyag, áru, alvállalkozó), amik ugyancsak elhanyagolhatóak, ezért szakértőnk úgy véli, hogy nagyot nem tévedhetünk, ha a felsorolt adókat összeadjuk.

A jövő évi bevételei után tehát csak a Google és a Facebook közel 10-12 milliárd forintot fog befizetni az államkasszába. Erősen kérdéses azonban, hogy a reklámpiac eddig külföldön adózó szereplői szó nélkül lenyelik-e, pontosabban hajlandók lesznek-e fizetni a magyar extra adót, vagy inkább az EU-nál tesznek ez ellen panaszt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Bővül a Telenor multimédiás kínálata

sze jún 25 , 2014
A Telenor legújabb applikációja, a MyPlayer segít, hogy milyen zenéket, filmeket és TV műsorokat érdemes megnéznünk. Az alkalmazás tévés és zenei szolgáltatásait használóinak nyújt személyre szabott zenei és műsorajánlót egyéni érdeklődésük alapján. Az applikáció az első használat alkalmával különböző tévés és zenei műfajokat, konkrét műsorokat és előadókat javasol, mintegy feltérképezve […]

Friss, ropogós