Tisztikereszteső lesz: digitalizálták, és felújították a londoni 6:3-as meccset

1

London, 6:3Egy harmincfős csapat (Mind kitüntetést érdemelnek! A -szerk- megj.) három hónapon keresztül dolgozott azon, hogy elkészüljön az 1953-as londoni 6:3-as magyar-angol labdarúgó-mérkőzés televíziós felvételének felújított, digitális változata, amely először november 25-én, az összecsapás 67. évfordulóján 18 órától lesz látható a Super TV2-n.

Szabó Béla, a Magyar Telekom márka- és kereskedelmi kommunikációért felelős igazgatója emlékeztetett rá, hogy az Aranycsapatnak az “évszázad mérkőzésén” aratott győzelmét annak idején a magyar emberek többsége a rádión keresztül hallgatta, és nagyon keveseknek adatott meg, hogy a találkozó felvételét végig láthassák. “Ez több volt egy futball-mérkőzésnél. A kulturális örökségünk része lett, így az értékmentő projekttel a digitális fejlesztés révén egy nemzeti kincs jött létre, amely hamarosan mindenki számára elérhetővé válik, mégpedig huszonegyedik századi technológiával” – hangsúlyozta az igazgató. Bernáth Zoltán, a tévés sportközvetítések specialistája, több televíziós társaság korábbi műszaki főnöke felidézte, hogy a mérkőzést akkor mindössze három kamerával közvetítette a BBC, a hagyományos filmszalagra pedig úgy rögzítették, hogy a kamerát egy tévékészülék monitorára irányították. Ennek során viszont rengeteg részlet tűnt el már akkor a mérkőzésből, és ezeket reprodukálták most digitálisan.

Nagy Miklós, a digitális felújítást végző Melon FX kft. munkacsoportjának vezetője a többi között elmondta, hogy a restaurálás számára megkapott filmanyag körülbelül 210×160 pixel felbontású lett, amely egy 15 évvel ezelőtti hagyományos telefon kijelzőjének felbontását sem éri el, míg a FullHD tévék felbontása 1920×1080 pixel. Amint ismertette, a film digitális felújítása több különböző lépésből állt. A 67 éves filmfelvétel szkennelése után a fekete-fehér kép folyamatosan változó világosságát kellett kiegyenlíteniük, ennek során mesterséges intelligenciát is használtak. Ezt követte a beégések kijavítása, illetve a zajok kiszűrése, majd a restaurálás, számítógépes szoftverek segítségével. Végül a felbontást javította fel a restaurátor csapat. Ezt követően a góloknál – sok esetben teljesen manuálisan – kiszínezték a felvételt, méghozzá úgy, ahogy egyelőre semmilyen mesterséges intelligencia nem volt képes rá. Azért kellett manuális módszerhez folyamodni, mert az alapképeken rendkívül sok volt a hiba és a mozgás miatt képkockánként kellett végigmenni az egész anyagon. Egy másodpercnyi képanyag kiszínezése egy ember egy napi munkáját igényelte, és összesen harmincan dolgoztak rajta. Amikor az egész folyamat végére ért, a képanyagot a mai modern videotechnikai kockaszámra kellett “felhúzni”. Így jött létre egy pusztulásra ítélt csaknem hetvenéves felvételből egy színes, egész estés közvetítés.

One thought on “Tisztikereszteső lesz: digitalizálták, és felújították a londoni 6:3-as meccset

  1. Nah, most már mi bajunk történhet?
    Köszönjük Magyar Telekom, bár a részvényesek érdekeivel is foglalkoznátok ennyit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ha hívod a 112-es segélyvonalat már továbbítottad is a koordinátáidat

pén nov 13 , 2020
Új funkcióval bővült a 112-es segélyhívó vonal: egyes iOS és Android rendszerű okostelefonok a segélyhívás helyszínadatait automatikusan továbbítják a rendőrség központjába, így segítve a hívásfogadó operátort a segélykérés helyszínének gyorsabb és pontosabb meghatározásában – közölte a NISZ Zrt. és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Magyarországon 2013-ban vezették be a 112-őt egységes […]
telefon

Friss, ropogós