The Washington Post: a Huawei részt vett Észak-Korea kommunikációs hálózatának fejlesztésében

A Huawei telekommunikációs óriáscég részt vett Észak-Korea kommunikációs hálózatának fejlesztésében – írta kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva a The Washington Post.

A lap cikke szerint a Huawei titokban segített Phenjannak kiépíteni és karbantartani a vezeték nélküli kommunikációs hálózatot. Az óriáscég a Panda International Information Technology nevű kínai állami vállalattal áll partneri kapcsolatban, és az észak-koreai munkát a Panda végzi. Így az Észak-Korea ellen hozott amerikai szankciókat megsértő Huawei szerepe rejtve maradt, vagy legalábbis nehezen kibogozható. A Huawei egyébként amerikai technológiát és alkatrészeket használ. Az együttműködést alátámasztó dokumentumokat a Huawei egyik volt munkatársa adta át az amerikai lapnak. Az informátor – retorziótól tartva – kifejezetten kérte neve elhallgatását.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium nem kívánta kommentálni a lap információit, ahogy a Panda sem. A Huawei viszont közleményben tagadta, hogy üzleti kapcsolatai vannak Észak-Koreával. “A Huawei teljes mértékben tiszteletben tartja a törvényeket és szabályozásokat azokban az országokban és térségekben, ahol dolgozik, beleértve az export ellenőrzését és a szankciós törvényeket és szabályzókat” – olvasható a közleményben. A cég szóvivője mindazonáltal nem kívánt a The Washington Post részleteket firtató kérdéseire válaszolni. A szóvivő nem vitatta a laphoz eljuttatott dokumentumok hitelességét, bár nem is igazolta azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Formlabs Budapesten hoz létre fejlesztőközpontot

pén júl 26 , 2019
A 3D nyomtatókat gyártó, bostoni központú Formlabs Inc. kétmilliárd forintos beruházással Budapesten hozza létre az Egyesült Államokon kívüli első fejlesztőközpontját. A három év alatt száz munkahelyet teremtő beruházáshoz a kormány 171 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Tajti Ferenc, a Formlabs Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a magyarországi leányvállalat 2018-ban […]

Friss, ropogós