Terrorgram: Betiltották az újfasiszta propagandafórumot

Brit belügyminisztériumBetiltott a brit kormány egy online fórumot, amelyet a londoni belügyminisztérium szerint újfasiszta terrorszervezetek használtak arra, hogy radikalizált fiatalokat terrortámadások elkövetésére ösztönözzenek.

A tárca a hét elején kezdeményezte a Terrorgram-kollektíva nevű online hálózat törvényen kívül helyezését, és pénteken bejelentette, hogy a parlament jóváhagyása nyomán a tilalom érvénybe lépett. A minisztérium hangsúlyozza pénteki közleményében, hogy a kormányrendelet alapján ezentúl bűncselekménynek számít az is, ha valaki a Terrorgram-kollektívához tartozik, vagy másokat a csoport támogatására biztat. A tárca felhívja a figyelmet arra is, hogy e bűncselekmények elkövetői 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

A tilalmat kezdeményező előterjesztés szerint a Terrorgram-kollektívát újfasiszta terroristák használták arra, hogy a fórumon általuk megosztott, erőszakcselekményekre uszító propagandatartalom közönségét terrorcselekmények elkövetésére ösztönözzék. A Terrorgram-kollektíva általa „szenteknek” nevezett újfasiszta terroristák támadásait dicsőíti, és az ilyen terrortámadások ismétlődő elkövetését propagálja végrehajtási útmutatók terjesztésével – állt a londoni belügyminisztérium előterjesztésében.

A tárca szerint az online fórum olyan újfasiszta ideológiákat – köztük uszító antiszemita nézeteket – hirdetett, amelyeknek célja a nyugati világ összeomlásának elérése és „faji háború” kirobbantása terrorcselekmények révén. A minisztérium kiemeli: a Terrorgram által terjesztett erőszakos tartalmak között szerepelt annak az elkövetőnek a dicsőítése, aki 2022-ben Szlovákiában az LMBT-közösség egyik éjszakai szórakozóhelye ellen hajtott végre támadást. Ennek a terrorcselekménynek két halálos áldozata volt.

Jóllehet az iszlamista indíttatású terrorizmus jelenti továbbra is a legnagyobb terrorveszélyt Nagy-Britanniában, a szélsőséges jobboldali terrorizmus által támasztott fenyegetés is egyre erőteljesebb – állt a brit belügyminisztérium előterjesztésében. A Terrorgram a hatodik olyan szélsőségesen jobboldali szerveződés, amelyet a brit kormány betiltott. Nagy-Britanniában eddig 75 iszlamista, illetve 14 észak-írországi terrorszervezet tevékenységét helyezték törvényen kívül. Nagy-Britannia az első ország a világon, amely betiltotta a Terrorgram platform használatát.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

IT-sérülékenység: Az MNB megbírságolta az Erste Befektetési Zrt.-t

hét ápr 29 , 2024
ShareTweetPinShareA Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki az Erste Befektetési Zrt.-re az ügyfelek alkalmasságának értékelése, az ügyfélkommunikáció rögzítése, kiszervezések, javadalmazás, it-sérülékenységvizsgálat és a panaszkezelés terén feltárt hiányosságok miatt. A jegybank tájékoztatása szerint a feltárt problémák nem veszélyeztetik a befektetési szolgáltató működését, de kijavításuk elengedhetetlen. Azt írták, […]
Magyar Nemzeti Bank

És még ez is...