Terjed az “e-páciens” jelenség

noverA huszonévesek 96 százaléka az interneten diagnosztizálja magát, majd már kialakult véleménnyel keresi fel az orvost – derül ki a legjobborvos.hu felméréséből. A kutatás azt is megállapította, hogy szívesebben jelentkezünk online egy vizsgálatra, mint telefonon. A felmérés eredményei alapján a válaszadók többsége, 73-96 százaléka keres rá az interneten a tüneteire, mielőtt felkeresné az orvost, és már kialakult véleményét közli a szakemberrel. Az arány a húszévesek esetén a legmagasabb: ők 96 százalékban tájékozódnak online lehetséges betegségeikről. Legtöbbjük el is hiszi, amit itt olvas: mindössze 13,14 százalék kételkedik az interneten megjelenő egészségügyi információk hitelességében.

A 20-40 éves páciensek leginkább barátaik ajánlása alapján választanak orvost (85-90 százalék). A húszévesek második leggyakrabban az internetet hívják segítségül, a 30-50 évesek pedig a háziorvosnál érdeklődnek. Orvosválasztásnál a legfontosabb a szakember tapasztalata: erre ötből 4,7 pontot adtak a kérdőívet kitöltők. Ezután a korábbi páciensek véleménye (4,3 pont), illetve a kezelések ára (4,2 pont) következik. A vizsgálatra legszívesebben online jelentkeznek: 68 százalék választaná ezt az utat, főként a húszéves korosztály (83 százalék). Az is kiderült a kutatásból, hogy az alanyok a magánorvosokban jobban bíznak, mint az állami ellátásban, főként a plasztikai sebészet, a fogászat és a nőgyógyászat szakterületén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Annyira bejötta NeMaradjLe.hu, hogy elindították a Foglalj.hu-t

vas okt 26 , 2014
Új szállásközvetítő oldal indult, a Foglalj.hu-t üzemeltető e-Business Group Kft. közlése szerint az oldalon az összes belföldi szálláslehetőséget és árat elérhetővé teszi, így a szállodai listaáraktól, a kedvezményeken át, a szezonajánlatokig gyakorlatilag minden magyarországi szálláskonstrukció megtekinthető és akár azonnal foglalható is. Szalay Ákos, a cég egyik tulajdonosa elmondta: a legfontosabb […]
internet