Telenor: akár fél perc alatt kimerítheted majd a havi mobilinternet-keretedet

A Telenor és partnere, a ZTE szakemberei közösen tesztelték az eddigi leggyorsabb Hipernet adatátviteli sebességet a mobilszolgáltató székházának rádiós kísérleti helyiségében, Törökbálinton. Az újonnan tesztelt technológiát, amely a 4. és 5. generációs mobilinternet hálózatok közti átkötést jelentheti, többszörös sebesség és kapacitás mellett alacsonyabb válaszidő jellemzi.

A Telenor által nyújtott jelenlegi leggyorsabb Hipernet 4G+ mobilinternet 300 Mbps elméleti letöltési sebességre képes, ami a gyakorlatban egy DVD-nyi adat letöltését nagyjából két perc alatt teszi lehetővé. (Amivel nagyon sokan simám ki is merítik a havi keretüket… A -szerk- megj.) A Telenor székház rádió-kísérleti laboratóriumában most elvégzett teszteken, egy új technológia segítségével 1,215 Gbps mobilinternet átviteli sebességet értek el, amivel egy DVD-nyi adatmennyiség 31 és fél másodperc alatt tölthető le a mobilhálózaton.

A jelenlegi 4G+ hálózaton a hálózati válaszidő jellemzően 16-30 milliszekundum (ms). A Telenor által most tesztelt technológia képes tíz ms alá vinni ezt az értéket, míg a még jelenleg is szabványosítás alatt álló 5G hálózat várhatóan az emberi agy sebességével, akár egy milliszekundumos alatt lesz képes reagálni. Ez a gyors válaszidő már alkalmas az önjáró és hálózatban közlekedő járművek irányítására és azok egymás közti kommunikációjára, valamint a precízebb távorvoslásra is lehetőséget biztosít.

A most kísérleti szinten bemutatott technológia elterjedése segíti a stabil és jó minőségű mobilinternet-elérést zsúfoltabb területeken is, például stadionok, koncertek, fesztiválok helyszínén, míg a megnövekedett sebesség akár szuper-felbontású, 4K-s videók, vagy VR tartalmak továbbítására is alkalmas lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Végre elindult a Digitális Jövő Települési Hálózat (DJTH) kezdeményezés

vas dec 18 , 2016
Budaörs és Alsómocsolád polgármesterei december elején együttműködési megállapodást írtak alá a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének székházában, amellyel elindították a Digitális Jövő Települési Hálózat (DJTH) kiépítését. Mindkét település a maga kategóriájában a jövő elébe menő innovatív közösségek körébe tartozik. Úgy látják, hogy a digitális transzformáció kihívásának „kicsik” és „nagyok” csak együtt […]
okosváros