Teherbe estél? Erre figyelj, ha informatikus vagy

terhes-tesztNem biztos, hogy a billentyűzet elhajításával kell levezetnünk az örömhír okozta első sokkot. Jogi értelemben sokáig nem kell beszélnünk a terhességről a munkaadónknak, a Profession.hu szakértői szerint azonban érdemes már korán bejelentenünk, ezzel is jelezve az együttműködési szándékunkat. A szülési szabadság kezdete és hossza egyénfüggő, de a jogszabályok pontosan meghatározzák a kereteket. Répáczki Rita munkapszichológus szerint amint tényként kezelhető a terhesség, ajánlatos közölni azt a munkáltatóval. Ez azért fontos, mert így a munkaadó láthatja az együttműködési szándékot a kismama részéről, és időben egyeztethet vele a szülési szabadságot követő terveiről és arról, hogy mikor szeretne visszatérni a munkahelyre. A jog szerint azonban a munkavállaló csak abban az esetben köteles közölni terhességét, ha az adott munkakör esetében egészségügyileg alkalmatlannak minősülne a munkavégzésre. Fontos azonban, hogy a várandósság alatti felmondási védelem csak akkor érvényesül, ha a kismama tájékoztatja a munkáltatót a várandósságról. „Főszabály szerint a szülés előtt legfeljebb négy héttel lehet megkezdeni a szülési szabadságot, azonban a munkavállaló és munkáltató megállapodhatnak ettől eltérően is, így akár korábban is elkezdődhet a szülési szabadság” – állítja Cselédi Zsolt munkajogász. A szülési szabadság azonban semmilyen esetben sem haladhatja meg a 24 hetet.

A szülési szabadság idejére csecsemőgondozási díj jár, amely egy társadalombiztosítási eljárás. A csecsemőgondozási díj összege a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számított 180 naptári nap jövedelem átlagának 70 százalékával egyezik meg. Az így megállapított bruttó összeg után egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem, a személyi jövedelemadót azonban meg kell fizetni, ez a folyósításkor eleve levonásra kerül. Amennyiben a foglalkoztatott rendelkezik kifizetőhellyel, a csecsemőgondozási díjat onnan folyósítják, amennyiben nem, az összeget az állam fizeti. A 24 hetes szabadság letelte után a munkavállaló a gyermek hároméves koráig fizetés nélküli szabadságot vehet igénybe, melynek tartalmára az első két évben gyermekgondozási díj (GYED), majd gyermekgondozási segély (GYES) jár.

A szakértők felhívják a figyelmet, hogy a kismamát sem a szülési szabadságot megelőzően, sem a szülést követően nem érheti semmilyen diszkrimináció. Amennyiben az állásinterjú során felmerülne a gyermekvállalási szándékunkra vonatkozó kérdés, hangsúlyozhatjuk, hogy pillanatnyilag a karrierünkre szeretnénk fókuszálni, illetve kifejthetjük, nagyjából mikor szeretnénk gyermeket. Ha egy-két éven belül mennénk szülési szabadságra, érdemes elkerülni a munkahelyváltást — tanácsolják a Profession.hu szakemberei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Online aukción értékesítik a korrupt hivatalnokok vagyonát

pén márc 13 , 2015
Egyre több, a bíróságok által elkobzásra ítélt ingatlan és ingóság cserél gazdát Kína legnagyobb online kereskedelmi platformján, a Taobaón – számolt be a kínai média a legfőbb bírói testület által is támogatott gyakorlatról. Az ország 21 tartományában körülbelül 700 bíróság vette igénybe eddig az internetes szolgáltató nyújtotta lehetőségeket, ingatlanokat, autókat, […]