Tegnapelőtt volt negyvenéves az IBM PC

Napra pontosan negyven évvel és két nappal ezelőtt mutatta be az IBM az első személyi számítógépét, a PC-t.

Szinte napra pontosan 40 éve, 1981. augusztus 12-én mutatták be az első IBM PC-t. Az eredetileg 5150-es modellnek nevezett számítógéppel lépett be a professzionális, nagy rendszerek gyártásában az informatika, adatfeldolgozás világában már korábban is óriási hírnevet szerzett IBM cég a személyi számítógépek mostaninál jóval szűkebb piacára. A számítógépet egy 12 főből álló csapat tervezte meg. Az 1565 dollárba kerülő első változat mindössze 16 kilobájt operatív memóriával rendelkezett, a bővítés 640 kilobájtig volt lehetséges.

A legtöbb, akkor már piacon lévő személyi számítógéppel ellentétben a gép előnye volt a teljesen moduláris felépítése: az IBM PC képességeit az alaplapjába helyezhető, cserélhető kártyákkal lehetett bővíteni. Bár ez manapság megszokott megoldás, akkoriban hatalmas újításnak számított. Az első IBM PC-t egy Chaplin-alteregóval reklámozta a cég, ezzel is utalva rá, hogy a konfigurációt még egy “csetlő-botló átlagember” is össze tudja rakni. Az IBM PC két másik céggel szoros együttműködésben készült: az Intel szállította a mikroprocesszort, a Microsoft pedig az operációs rendszert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Fantasztikus kutatási eredmény: ha csalódunk egy alkalmazásban, nem használjuk többé

szo aug 14 , 2021
Az elmúlt egy év alatt megnőttek az elvárásaink egy-egy szolgáltatással szemben: egy friss felmérés szerint például a válaszadók 57 százaléka nem használja többet azt az alkalmazást, amelyik nem teljesít a várakozásának megfelelően. Az elemzés szerint a fogyasztók 60 százaléka az alkalmazást és az üzemeltető céget hibáztatja a hiba jellegétől függetlenül, […]
programhiba error

Friss, ropogós