Tavaly Ukrajnában lehetett az Industroyer főpróbája

A szlovák ESET it-biztonsági társaság kutatói kielemeztek egy kifinomult és rendkívül veszélyes kártevőt, amelyet kritikus ipari folyamatok szabotálására terveztek. A szakemberek véleménye szerint a kiberbűnözők a tavalyi, ukrán áramszolgáltatót érintő támadás során tesztelték a vírust.

A 24 órás áramkimaradást okozó, 2016-ban lezajlott ukrán villamosenergia-hálózat elleni akció egy jól irányzott kibertámadás volt. Az ESET szakemberei felfedeztek és kielemeztek egy kártevőt, amelyet Win32/Industroyer néven azonosítottak, és pontosan ugyanilyen támadásokra képes. Az, hogy a kártevőt valóban felhasználták-e egy nagyszabású tesztben a kiberbűnözők, még megerősítésre szorul, ettől függetlenül a vírus jelentős károkat képes okozni az elektromos rendszerekben, és más kritikus infrastruktúrákra is komoly veszélyt jelent.

Az Industroyer azért is nagyon veszélyes, mert képes közvetlenül irányítani a villamosenergia-alállomás kapcsolóit és megszakítóit. Ehhez olyan ipari kommunikációs protokollokat használ, amelyeket más ellátó infrastruktúrákban, szállításirányítási rendszerekben és más kritikus hálózatokban (víz, gáz) is világszerte alkalmaznak. Ezek a digitális kapcsolók és megszakítók olyanok, mint a hagyományos kapcsolók: különféle funkciók végrehajtására alkalmazhatók. Így a potenciális hatásuk az áramellátás lekapcsolásától a berendezések súlyosabb megkárosításáig terjedhet, és alállomásonként különböző is lehet, így a rendszerek megzavarása közvetlenül vagy közvetve létfontosságú szolgáltatások működését is befolyásolhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Harmadával növelné a borfogyasztást a Szigeten a Borháló

vas jún 18 , 2017
Nyakunkon a Sziget. Nagyon nem mindegy, milyen borválaszték lesz. Szerencsére a Borháló szerint érdemes jó bort vinni a Szigetre, hiszen a tavalyi fesztiválokon harminc százalékkal nőtt a borfogyasztás a korábbi évek eladásaihoz képest. A társaság elégedett lenne a tavalyi eredmény megismételésével. A társaság idén a Kristinus Borbirtok boraiból állította össze […]

Friss, ropogós