Tavaly alig tízezren kezdtek bele az ECDL megszerzésébe

Nagyjából tízezren csatlakoztak tavaly az ECDL-programhoz, ennyien kezdtek az egységes, európai számítógép-használói jogosítvány megszerzésébe, döntő többségük, közel 75 százalékuk diákként – derült ki a programot koordináló Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) beszámolójából. Az azonban nem derül ki az MTI közzétett közleményből, hogy a csatlakozók közül mennyinek sikerült megszereznie a jogosítványt. Az ECDL 1997-es magyarországi meghonosítása óta már több mint félmillióan vesznek részt a programban. A csatlakozottak több mint fele 18 év alatti, a 27-45 éves korosztály a résztvevők 23 százalékát, a 19-26 évesek pedig a 16 százalékát teszik ki. A 46 évesnél idősebb hallgatók a programhoz csatlakozók tíz százalékát jelentik, míg a 61 évnél idősebbek részesedése csupán egy százalék, ugyanakkor mindent megtesznek azért, hogy ez az arány javuljon. A képzés moduláris rendszerű, tananyaga teljes mértékben egyenértékű a DigComp 2018-cal, a digitális kompetenciák legaktuálisabb európai uniós referenciakeretével. A magyar ECDL oktatási anyagok várhatóan 2019 elején tudatos, biztonságos közösségimédia-használati modullal fognak bővülnek.

Vélemény
Az elmúlt, 2017-18-as tanévben középfokú nappali rendszerű oktatásban 428 ezer fő tanult. Szomorú tény, hogy e diákok három százalékát sem motiválja semmi az ECDL vizsga megszerzésére, pedig az elsajátítandó tananyag tartalmas, az álta megszerezhető tudás hasznos. Úgy véljük lenne tennivalója az oktatásügynek, a digitális jólétben utazóknak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mentők: annyi a papíralapú dokumentációnak

ked jan 15 , 2019
Megszűnt a papíralapú dokumentáció a mentések során – jelentette be Csató Gábor, az éppen a megalakulásának hetvenéves évfordulóját ünneplő Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Csató elmondta, hogy tavaly novemberben a szervezet is csatlakozott az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez, amit nagy lépésnek nevezett a digitalizáció útján. Ez is érdekesNem érhette meglepetésként az érettségizőket az […]