Sztrájk az Amazonnál: nem mindegy, hogy a kiskereskedelemben, vagy a szállítmányozásban dolgozol

Sztrájkot indítottak az amerikai Amazon németországi telephelyein. A német szolgáltató szektor vezető szakszervezete, a Ver.di a követelések nyomatékosítására a karácsonyi szezon nyitányának két kiemelt napjára, a fekete péntekre (Black Friday) és a rákövetkező hétfőre (Cyber Monday) időzítette a sztrájkot, amikor az Amazon és versenytársai különleges kedvezményekkel csábítják a vásárlókat. Az online áruház több raktárközpontjában, például az egyik legnagyobb telephelyen, Lipcsében kedden is sztrájkolnak majd. A Ver.di évek óta szervez sztrájkokat az Amazonnál, legfőképpen méltányos bért követelve. Álláspontja szerint az Amazon alkalmazottai kiskereskedelmi dolgozók, ezért a kiskereskedelmi ágazatban érvényes bértábla alapján kell megfizetni őket. A munkaadó szerint ez tévedés, a dolgozók valójában a szállítmányozás területéhez tartozó tevékenységet végeznek, ezért a szállítmányozásban megszokott – a kiskereskedelemben elérhetőnél alacsonyabb – fizetés jár nekik. A Ver.di elfogadható munkakörülményeket is követel. Az Amazon munkavállalóit rendkívüli terhelésnek teszik ki, minden egyes munkanap “egy hajsza”, amibe sokan belebetegednek — nyilatkozott a szakszervezet illetékese, Orhan Akman. A társaság szerint ezek a kijelentések sem helytállóak, a sztrájkra reagáló közleményük szerint az Amazon “fair munkaadó”. A társaság szerint a vásárlókat nem sújtja a munkabeszüntetés, a megrendelt árucikkeket időben kiszállítják.

Az Amazon 1998 óta üzemelteti online áruházát német nyelven, és az online kiskereskedelem első számú németországi szereplője. Forgalma rendre évi 20 milliárd euró (670 milliárd forint) körül van, ami a teljes németországi online kiskereskedelmi piac csaknem egyharmadát jelenti. A társaság munkatársainak száma a szezonális munkavállalókkal együtt húszezer körül mozog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Csoda: mióta ingyen van, nyakra-főre roamingolunk

hét dec 2 , 2019
A roamingdíjak 2017. júniusi megszüntetése óta az Európai Unión belüli utazások során generált mobiladat-forgalom a tízszeresére nőtt a “roam-like-at-home”, azaz a belföldi díjszabás szerinti barangolás bevezetését megelőző év forgalmához képest — áll az Európai Bizottság roamingpiacról készült első felülvizsgálatában. A felmérésből kiderült, hogy az unión és az Európai Gazdasági Térségen […]
roaming

Friss, ropogós