Szorul a hurok: az internetes nagyvállalatok adóztatásáról tárgyaltak Tallinban

Az új piaci szereplőnek számító digitális pénzügyi szolgáltatók, a fintech cégek európai szintű szabályozásáról, a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) mélyítéséről és az internetes óriáscégek adóztatásáról is tárgyaltak az észtországi Tallinnban rendezett uniós tanácskozáson – közölte Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár.

Hornung a jelenlegi javaslatokról azt mondta: a GMU-ra vonatkozó kötelező előírásoknak kizárólag az eurózónára kell korlátozódniuk, de a döntéseknek az EU27 szintjén kell megszületniük. Az államtitkár hozzátette: az erre vonatkozó bizottsági felvetéssel szemben a magyar álláspont szerint az európai szemeszter fő témájának a gazdaságpolitikának kell maradnia, a szociális típusú szakpolitikai ajánlásokat külön kell kezelni. Az ülésen az Európai Unió észt elnökségének a digitális szolgáltatást nyújtó nemzetközi óriásvállalatok megadóztatásáról szóló javaslata volt napirendben. Magyarország tavaly már benyújtott egy javaslatot a digitális vállalkozások forrásadóztatására, és a közös behajtási mechanizmusra irányuló elképzelést is. A tagállamok egyetértettek abban, hogy a digitális adózás kérdésében globális megoldást kell találni ahhoz, hogy az online szolgáltatást nyújtó nagyvállalatok is ugyanúgy adózzanak, mint a fizikai jelenléttel bíró cégek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Tavaszi választás: csak az informatikára 1,8 milliárdot költenek

sze szept 20 , 2017
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a héten megkezdi a területi választási szervek felkészítését a tavaszi országgyűlési választásokra – jelentette be az iroda elnöke. Pálffy Ilona elmondta, a tavaszi választásokra 8,1 milliárd forintot biztosít a költségvetés, hatszázmillióval többet, mint a 2014-esre. A több forrást a regisztráltak számának növekedésével, a biztonsági beszerzésekkel, […]
Pálffy Ilona