Szombathelyen korrekt áron fejlesztettek tárlatvezető alkalmazást

Szombathely múzeumMultimédiás tárlatvezető alkalmazás segítségével tekinthető meg több szombathelyi múzeum kiállítása: a Savaria Múzeumban, a Smidt Múzeumban, az Iseum Savariensében, a Romkertben és a Vasi Skanzenben is használható az applikáció.

Tanai Ibolya, a szombathelyi Savaria Múzeum kommunikációs munkatársa közölte: a korszerű tárlatvezető rendszert az Európai Unió hárommillió forintos vissza nem térítendő támogatásával építette ki a múzeumi szervezet. A Guide Now applikációt letöltve saját digitális eszközeiken, mobiltelefonjukon vagy tabletjükön keresztül férhetnek hozzá a felkínált több száz médiatartalomhoz a látogatók, az alkalmazás használatához nincs szükség internetkapcsolatra, a rendszer wifi-kapcsolaton keresztül az intézmények saját belső szerveréről szolgálja ki az eszközöket. Az új digitális tárlatvezetésnek köszönhetően a látogatók saját igényeiknek és tempójuknak megfelelően az eddigieknél sokkal személyesebb élményhez és ismeretekhez juthatnak, többet tudhatnak meg például az egyes műtárgyakról, mint pusztán a kihelyezett feliratokból, hiszen az applikációban a bevezetők és összefoglalók mellett leírások, hangfelvételek, fotók is szolgálják az eligazodást és a minél teljesebb élményszerzést.

Tanai emlékeztetett arra, hogy múzeumi honlapjukon 2020 májusa óta 3D-s séta keretében bejárhatók a Savaria Múzeum, az Iseum Savariense, a Smidt Múzeum és a Vasi Múzeumi Látványtár kiállítóterei, valamint a Vasi Skanzen egy része is. Hozzátette: a Nemzeti Kulturális Alap Virtuális kiállítások, valamint a hozzájuk kapcsolódó online digitális ismeretátadási tartalmak létrehozására című pályázatának 1,2 millió forintos támogatásából továbbfejlesztették a meglévő online tartalmat, képekkel, magyar és angol nyelvű szövegekkel, videókkal, 3D-s modellekkel többlet információkhoz juttatják a honlapjukat felkeresőket. Mint megjegyezte, tagintézményeik közül az épület felújítása miatt eddig a Szombathelyi Képtárban nem készült virtuális séta, de a munkálatok befejeződése után ennek pótlása is szerepel a terveik között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Müográfiai eszközöket fejlesztenek a Wigner FK-ban

ked febr 22 , 2022
A kozmikus részecskéket képalkotásra használó, úgynevezett müográfiai eszközöket fejlesztenek a Wigner Fizikai Kutatóközpontban (Wigner FK). A müográfia módszereivel hatékonyabban lehet reagálni olyan katasztrófahelyzetekre, mint például egy szökőár vagy egy vulkánkitörés, feltárhatók az elöregedett mérnöki és bányászati infrastruktúrák veszélyforrásai, és versenyképesebbé válnak a bányászati beruházások. A kutatási program január elsején indult […]
müográfia

Friss, ropogós