Szlovák a világegyetem első smiley-ja

Alighanem az eddig ismert legrégebbi smiley-ra bukkantak egy 17. századi dokumentumon a trencséni levéltárban. A mosolygó arcot a város akkori jegyzője kanyarította egy elszámolás alá.

Eddig Robert Herrick angol költő 1648-as hangulatjelét tartották az első ilyen ábrázolásnak, a Trencsénben nemrég felfedezett smiley-t azonban 1635-ben vetették papírra, s így több mint tíz évvel megelőzi szigetországi társát – írta a felfedezésről először beszámoló cas.sk szlovák hírportál. A mosolygó arcot Ján Ladislaides, Trencsén akkori jegyzője a város számláinak ellenőrzése során kanyarította egy elszámolás alá, annak jeléül, hogy mindent rendben talált. A latin nyelvű dokumentumra rajzolt smiley-t néhány héttel ezelőtt fedezték fel korabeli dokumentumok osztályozása során. Az archívumban lévő korabeli dokumentumok még sok titkot rejtenek, így elképzelhető, hogy a jövőben még más hasonló érdekesség is a napvilágra kerül.

Az arckifejezések és gesztusok pótlására használt hangulatjelek az internetes kommunikáció térnyerése során terjedtek el, azonban az első újkori smiley megjelenését az 1980-as évekre teszik. Jelentésük alapján ma több mint százat lehet megkülönböztetni, a leggyakrabban használtak száma is meghaladja az egy tucatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

BANCH: a legígéretesebb magyar Fintech megoldások I.

sze febr 1 , 2017
Magyarország 25 legígéretesebb FinTech startup megoldását térképezte fel és publikálta a T-Systems Magyarország, a FinTech Group és a Cisco Magyarország együttműködésével. Közülük válogattuk ki azokat, amelyekbe a szerkesztőségünk a legnagyobb fantáziát látja.
ZX-81

És még ez is...