Szeptember 1-től mindenkinek jobb lesz

tapsA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendelete megújítja az előfizetői szerződésekre vonatkozó hírközlési szabályozást. Változást hoz többek között a szerződés megkötése, módosítása, megszűnése, a szolgáltatói felelősség, a kiskorúak védelme és az üzleti előfizetőkre vonatkozó előírások terén is. Az új szabályozás erősíti az előfizetők és a felhasználók jogi védelmét, figyelembe veszi a rendelet több mint három évvel ezelőtti kiadása óta eltelt időben bekövetkezett piaci és technológiai változásokat, valamint a hatósági munka tapasztalatait. Az elektronikus hírközlési előfizetői szerződések részletes szabályairól szóló 2/2015. (III. 30.) rendelet két lépcsőben, 2015. augusztus 1-jén, illetve november 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a szolgáltatóknak legkésőbb 2015. szeptember 1-től, illetve 2015. december 1-től kell alkalmazniuk.

Az NMHH elnökének rendelete – a remények szerint – egyértelmű partneri helyzetet hoz létre szolgáltató és felhasználó között. Hatékonyabb fellépési lehetőséget teremt a tisztességtelen, az előfizetőknek és a piacnak egyaránt ártó szolgáltatói gyakorlatokkal szemben anélkül, hogy szükségtelenül korlátozná a piacot és az innovációt. Bátorítja a valódi versenyt, emellett javítja a hírközlési piac áttekinthetőségét, frissíti, modernizálja a szabályozást, így a szolgáltatók számára is világos kereteket, korrekt szabályozási környezetet biztosít.

A szeptember 1-jétől kötelező legfontosabb módosítások
– Megalapozottabban lehet dönteni a szerződéskötésről, nyomon követhetőbbek lesznek a módosítások
– Méltányosabbá válik a szerződések felmondása az előfizetők számára, több idő a hívásmegszakításra
– Bővül a szolgáltatók kötbérfizetési kötelezettsége
– Erősödik a kiskorúak káros tartalmakkal szembeni védelme

A december 1-jétől alkalmazandó legfontosabb változások
– Szabályozottabb körülmények lépnek életbe a szerződéskötéskor és a módosítások során
– Kedvezőbbé válik az elszámolás a kártyás szerződés megszűnésekor, több lesz a felmondási lehetőség
– A kis üzleti előfizetőknek nagyobb védelem, a nagyoknak több szabadság jár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nagy siker a Windows 10

csü aug 27 , 2015
ShareTweetPinShareVilágszerte már több mint 75 millió eszközön fut Windows 10 és ez a szám napról napra nő — ezt és még ehhez hasonló fontos és érdekes adatokat osztott meg tegnap a Microsoft a legújabb operációs rendszerről (Összehasonlításképpen: a világon több, mint egymilliárd személyi számítógépet és bő kétmilliárd okostelefont használnak. A […]
Windoes 10

És még ez is...