Szent Grál: eredeti Apple-1 számítógépet árvereztek el

Steve Wozniak és Steve JobsEredeti, még Steve Wozniak és Steve Jobs által 1976-ban épített Apple-1 fadobozos számítógép kelt el 400 ezer dollárért (125 millió forintért) kedden egy kaliforniai árverésen.

A BBC News felidézte, hogy az ős Apple-gépekből alig 200 példány készült. Az árverésre bocsátott darab még mindig működőképes. A relikviának két tulajdonosa volt, egy egyetemi professzor és tanítványa, akinek 650 dollárért (203 ezer forintért) eladta – közölte a kaliforniai John Moran árverési ház. A gyűjtők számára afféle Szent Grálnak számító számítógépet a használati útmutatóval és két kazettán rögzített Apple szoftverrel kínálták eladásra a Los Angeles melletti Monroviában megrendezett aukción. Jobs, Wozniak és Ronald Wayne 1976. április 1-jén alapította meg az Apple céget Jobsék garázsában, Kaliforniában. Jobs eladta Volkswagen mikrobuszát, Wozniak pedig HP-65 számológépét, hogy finanszírozni tudják az Apple-1 elkészítését. A gépeket 666,66 dollárért (208 ezer forintért) árusították, mivel Wozniak kedvelte az ismétlődő számokat. Jelenleg körülbelül húsz ilyen működőképes gép lehet a világon. A legnagyobb áron, 905 ezer dollárért (283 millió forintért) 2014-ben a Bonhams árverésén kelt el egy működő Apple-1 számítógép.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Egyedi poszter rendelés a családnak!

pén nov 12 , 2021
A tapéták mellett legalább akkora, ha nem nagyobb népszerűségnek örvendő posztertapéták nem csak számos stílusban, témában, színvilágban választhatók, hanem az egyedi fotótapéta online rendelés lehetőségét kihasználva akár saját családi fotóinkat, kedvenc utazásaink lenyűgöző emlékeit, vagy a természet szépségét – az általunk megalkotott módon láthatjuk majd viszont a nappali vagy a […]
szoba