Szégyen: a Google is elvette Ukrajnától a Krímet

fuckMár Oroszország részeként tünteti fel a Krím félszigetet a Google amerikai internetes keresőoldal térképszolgálata, a Google Maps orosz változata – jelentette pénteken az Interfax. A térképszolgálat orosz változatában (maps.google.ru) a felhasználók azt láthatják, hogy a félszigetet államhatár választja el Ukrajnától. A Google globális térképszolgálatán azonban – ahogy például az ukrajnai vagy a magyar változatban is – az Oroszország által bekebelezett Krím továbbra is Ukrajna részeként van feltüntetve. Korábbi közlések szerint március végén a Jandeksz orosz internetes kereső térképszolgáltatása, a jandeksz.kart hasonló módon változtatta meg a Krím hovatartozását: az orosz felhasználók az Oroszországi Föderáció részeként látják a félszigetet, míg az ukránok számára az változatlanul Ukrajna része. Minden más országban, ahol a Jandeksz jelen van, a felhasználók kormányuk álláspontjának megfelelően a Krímet ukrán vagy orosz fennhatóság alatt álló területnek látják. Ellenben azokban az országokban, például Dél-Afrikában vagy Argentínában, ahol nincs jelen a Jandeksz, a felhasználók az orosz hivatalos álláspont szerint Oroszország részének látják a Krímet — írja az MTI.

A Google magyarországi pr-ügynöksége a következő pontosítást küldte cikkünkhöz: Aki rákeres a Google Térképen a Krím-félszigetre, a határokat szürke szaggatott vonalnak – vitatott határnak – fogja látni. Ez csak a Google Térkép ukrán illetve orosz változatán van másként, ahol mindkét országban a helyi jogszabályokat követve az ukrán változaton Ukrajnához, az orosz változaton Oroszországhoz tartozónak jelölik a félszigetet. Nincsen arról szó, hogy a Google állást foglalna akár a Krím-félszigetet érintő akár más vitatott határokkal rendelkező területek esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kezdenek rádöbbenni az OpenSSL hiba súlyosságára

vas ápr 13 , 2014
Figyelem! A hackerek a Heartbleed biztonsági rés segítségével célzott támadásokkal mérik fel a számítógépes hálózatok sebezhetőségét. Az amerikai kormány pénteken arra figyelmeztetett, hogy hackerek a Heartbleed nevű biztonsági rés segítségével megpróbálhatják célzott támadásokkal felmérni a számítógépes hálózatok sebezhetőségét. Az amerikai belbiztonsági minisztérium más szövetségi, állami és helyi szervekkel igyekszik felfedni […]
hacker

És még ez is...