Széchenyi-díjat kapott Rácz Zoltán Attila

Racz-Zoltán-AttilaNem csupán saját munkássága, hanem a hazai és külföldi kollégákkal elért közös eredmények elismeréseként tekint Széchenyi-díjára Rácz Zoltán fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Tanszéki Kutatócsoportjának kutatóprofesszora, akit vasárnap tüntettek ki a Parlamentben. A 68 éves kutatóprofesszor az egyensúlytól távoli jelenségek statisztikus leírásában elért, nemzetközileg is elismert kiemelkedő tudományos eredményei, valamint kimagasló oktatómunkája elismeréseként részesült a díjban. Rácz szerint a kitüntetés az ELTE Elméleti Fizikai Tanszékén folyó sok évtizedes kutatás elismerését is jelzi. Mint elmondta, az itt dolgozók közül többen lettek akadémikusok és Széchenyi-díjasok, és a tanszék működése példaértékű a magyar fizikai életben — írja az MTI.

A kutatóprofesszor két-három éves periódusokban dolgozott itthon és külföldön, összességében 15 évet töltött Észak-Amerikában, valamint Nyugat-Európában, és széleskörű nemzetközi kapcsolatokat épített ki. Külföldi tapasztalatai meghatározóak voltak annak felismerésében, hogy a számítógépek szerepe robbanásszerűen nőni fog. 1986-ban az elsők között hozott Magyarországra személyi számítógépet, amelyet üzembe is helyezett a tanszéken. “Sokan furcsállták, hogy számítógépen oldunk meg feladatokat. Mi azonban azt próbáltuk demonstrálni, hogy így sokkal gyorsabban eljutunk bizonyos problémák megoldásáig, még akkor is, ha a számítógépet csupán arra használjuk, hogy a rajzokból ötleteket merítsünk egy feladat megoldásához” – idézte fel a kutató. Mint hozzátette: “ilyen értelemben úgy érzem, hogy megpróbáltam Széchenyi szellemiségét követni azzal, hogy nyitott szemmel jártam a világot, és igyekeztem hazahozni az új gondolatokat és módszereket”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Durex: jön az okosszex

ked márc 17 , 2015
A Durex a digitális technológia területére lép: egy, a közeljövőben várható fontos termékbejelentéssel, amely forradalmasíthatja szexuális életet. A Durexlabs a cég első jelentős lépése a digitális piacra, amelynek célja, hogy a divízió a változó társadalmi szokások, az intimitás és a mobiltechnológia területeire is kiterjessze tevékenységét. A Durexlabs hamarosan bejelenti első termékét, […]
sex

Friss, ropogós