Százezer lekérdezést szolgált ki az NMHH számhordozottsági tudakozója

Már több mint százezer lekérdezést regisztrált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) telefonszám-hordozottsági tudakozója, amiből bárki megtudhatja, hogy egy megadott magyarországi telefonszám hordozott-e, és melyik a jelenlegi szolgáltatója.

A hírközlési hatóság hétfői tájékoztatása szerint a tavaly februárban indított weboldalukon – http://www.nmhh.hu/szamhordozas – csak a telefonszámot és egy ellenőrző kódot kell megadni ahhoz, hogy kényelmesen, gyorsan információt kapjanak az érdeklődők a hordozottsági állapotról, az eredeti és a jelenlegi szolgáltatóról. Az oldalon december 12-én történt a százezredik keresés – közölte az NMHH.

Egy telefonszám aktuális szolgáltató azért lehet fontos információ, mert a hívás díja függhet attól is, hogy melyik szolgáltatónál végződik a hívás. A különbség különösen akkor lehet számottevő, ha a szolgáltató hálózatán belüli hívások és a hálózatból kilépő hívások díja között nagy az eltérés, és a számhordozás után egy hálózaton belüli szám átkerül másik szolgáltatóhoz, vagy fordítva, bekerül a hívó hálózatába.

Ha nem vagyunk internetközelben, ingyenesen két módon is megtudhatjuk egy adott számról, hogy hordozott-e. Egyrészt a mobilszolgáltatók mindegyikénél díjmentesen hívható a 1748-as szám, ahol a keresett telefonszámot, majd a kettős kereszt gombot kell megnyomni. Ekkor egy hang bemondja, hogy az adott szám melyik szolgáltató hálózatában működik. Mindez telefonhívás nélkül is működik a telefonon az USSD kód segítségével. Be kell írni a *126* kódot, majd a keresett telefonszámot, majd jön a kettős kereszt jel és a hívás gomb, amivel hívást nem indít, csak elküldi a kódot. Ezután kiírja a telefon, hogy a telefonszám melyik szolgáltatónál üzemel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Magyarországi összefogással létrehozott számítástechnikai iskolai tantermet adtak át a kárpátaljai Eszenyben

ked dec 20 , 2016
Magyarország ungvári főkonzulátusa, a Rotary Club Budapest-Sasad és a budapesti Bravonet Kft. támogatásával felújított és felszerelt korszerű számítástechnikai szaktantermet adtak át az ungvári járási Eszeny község középiskolájában. Az átadási ünnepségen mondott avató beszédében Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hangsúlyozta: mivel Ukrajna […]