Számla nélkül adott el szoftvert, lebukott

járműdiagnosztikaA Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Pest vármegyei revizorai hamis autodiagnosztikai termékekre bukkantak.

Az ellenőrök egy internetes oldal hirdetéseit elemezve választották ki azt az eladót, aki gépjármű-diagnosztikai eszközöket árult, feltételezhetően hamis árucikkeket. A revizorok a weboldalon indítottak rendelést, és a termék átadásának részleteit is egyeztették. A helyszíni vizsgálat biztosítására az akcióhoz csatlakoztak a Bevetési Igazgatóság járőrei is, míg a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének munkatársa szakértőként vett részt az ellenőrzésben.

Az előre egyeztetett helyszínen létrejött az adásvétel, a revizorok a gépjármű-diagnosztikai készlet megvásárlásáról sem nyugtát, sem számlát nem kaptak. A NAV-munkatársak ezután megkezdték a helyszíni ellenőrzést. Az eladó hirdetései, a helyszínen tapasztalt körülmények alapján megállapítható volt, hogy az adózó gazdasági tevékenységet végez, ehhez azonban nem váltott ki adószámot.

Az ellenőrök ennek elmulasztása miatt eljárást indítottak, a Bevetési Igazgatóság járőrei pedig lefoglalták a diagnosztikai eszközt és a hozzá tartozó szoftvereket. A szakértő véleménye szerint az eladásra kínált áru hamisítvány volt, ezért az ügyben szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt büntetőeljárás is indult — áll a NAV hírlevelében.

Az internetes kereskedelem csatornáin ugyanúgy be kell tartani a jogszabályokat, mint más adásvételeknél. Ezekre az eladásokra is vonatkoznak a számlaadás szabályai, és a hamis termék forgalmazásának tilalma is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai ezeket az internetes adásvételeket is figyelemmel kísérik és kiszűrik azokat az üzletszerűen árusítókat, akik megsértik a jogszabályokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nagyot nőtt a kínai elektronikai ipar

vas jún 30 , 2024
A legnagyobb kínai ipari vállalatok 2700 milliárd jüan (371 milliárd dollár) nyereséget könyveltek el az idei első öt hónapban, ami 3,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A kínai statisztikai hivatal jelentése szerint az első négy hónapban az éves szintű bővülés még nagyobb, 4,3 százalék volt, azaz némileg csökkent […]
jüan RMB

És még ez is...