A technika fejlődése a háztartásban is érezhető, hiszen nap mint nap jelennek meg újabb konyhai gépek és eszközök, amelyek nagyban megkönnyítik egy háziasszony munkáját. Az eszközök mellett az alapanyagok is sokkal könnyebben beszerezhetőek, mint néhány évtizeddel ezelőtt, így például igen egyszerűen készíthetünk otthon saját, házi szalámit vagy éppen kolbászt, esetleg hurkát is.
Mire van ehhez szükségünk? Ebben a cikkben most ehhez adunk néhány tippet és tanácsot.
Válasszunk minőségi kiegészítőket
Ahhoz, hogy a szalámikészítés zökkenőmentes legyen, mindig minőségi kiegészítőket és kellékeket vásároljunk. Az ArthurMarket klipszelt műbelek kínálatát érdemes megnéznünk, mert az első és egyik legfontosabb szempont, hogy megfelelő bélbe töltsük a szalámit vagy a kolbászt.
A ma kapható műbelek már abszolút alkalmasak arra, hogy akár különösebb rutin nélkül is neki merjünk állni az otthonunkban is a különböző húsáruk elkészítésének. A műbél sokkal könnyebben kezelhető, mint a természetes bél, ráadásul a segítségével igen szép küllemű, ínycsiklandó szalámi készíthető.
Az elkötésre is figyeljünk oda, mert ez egy sarkalatos pontja a töltésnek. A hús betöltése előtt és a befejezésekor mindig szorosan el kell kötnünk a szalámi végeit. Ehhez használhatunk zsineget, vagy külön erre a célra gyártott speciális elkötő klipszeket is.
Az alapanyagokat frissen szerezzük be
Az alapanyagok frissessége nagyon fontos, hiszen ez garantálja a szalámi minőségét is. Minél frissebb a hús, annál finomabb lesz a végeredmény. A fűszerek is igen lényegesek, próbáljunk meg minél ízletesebb végeredményre törekedni. Ha nincs bevált receptünk, akkor az interneten is keresgélhetünk, vagy leegyszerűsíthetjük a dolgunkat, és vásárolhatunk már előre elkészített szalámi fűszerkeveréket is.
A töltőgépről se feledkezzünk el
A töltőgép nélkül igen nehezen tudnánk megoldani, hogy egyenletes és esztétikus szalámi készüljön. Így mindenképpen érdemes beszereznünk egy jó minőségű töltőgépet, amellyel egyenletesen meg tudjuk tölteni a szalámikat.
A töltésnél figyeljünk arra, hogy ne kapkodjunk, lassan és precízen végezzük ezt a folyamatot. A tökéletes betöltési módszer megtanulása nem egy ördöngősség, de időre van hozzá szükségünk. Ahhoz, hogy egyenletes vastagsággal rendelkező, esztétikus külsejű és megfelelő formájú szalámit tudjunk tölteni, egy kis rutinra lesz szükségünk, ezért ne keseredjünk el, ha az első próbálkozás még nem a legtökéletesebb.
Ügyeljünk arra, hogy ne töltsük túlságosan feszesre a műbelet, mert akkor kirepedhet. Az is fontos, hogy a belet ne hagyjuk túl lazára, mert akkor pedig légbuborékok keletkeznek, ami rontja a szalámi állagát, és a szavatossági ideje is csökken ezáltal.
Összességében a szalámikészítés nem túl bonyolult dolog, ha a fenti eszközöket és kiegészítőket beszerezzük, akkor már csak egy szuper recept és némi türelem szükséges hozzá. Érdemes az ArthurMarket webshop oldalára ellátogatni, ahol minden szükséges kelléket egy helyen megtalálunk, ráadásul kedvező árakon tudunk vásárolni.