Szabad az út az arcképnyilvántartás előtt

searchAz Országgyűlés 122 igen, 39 nem szavazattal, 24 tartózkodás mellett a múlt héten elfogadta az arcképelemzési nyilvántartásról és az arcképelemző rendszerről szóló törvényt. Az országos hatósági nyilvántartásban az arcképmásadatokból képezett arcképprofilok szerepelnek, azaz nem maga a fénykép, hanem az ahhoz rendelt úgynevezett technikai kapcsoló számok, amelyek alkalmatlanok az arckép visszafejtésére. Az arcképmásból képzett arcképprofil is személyes adatnak minősül. A tárolt profilokban csak ügyhöz kötötten kereshetnek a jogosult szervek, egyebek mellett a bíróság, a rendőrség, az ügyészség, a büntetés-végrehajtás vagy nyomozást végző szerv. Az arcképelemzésnek pedig két típusa lehet: ismeretlen ember azonosítása és személyazonosság ellenőrzése.

A jogszabály hatályba lépését követően egy úgynevezett ősfeltöltést végeznek annak érdekében, hogy a központi szervnél rendelkezésre álljanak a – törvényben meghatározott – nyilvántartásokban kezelt arcképek. A kezelő például úti okmányokból vagy közlekedési okmányokból származó adatokat kap meg, de rendelkezésére állnak adatok a menekültügyi vagy a központi idegenrendészeti nyilvántartásból is. Módosították a hírközlési törvényi is annak érdekében, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a megfelelő formátumban kapjon adatokat az egyes szolgáltatóktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Fekete péntek: minden korábbinál több látogató az Extreme Digitálnál

hét nov 23 , 2015
Soha nem keresték fel annyian az Extreme Digital webáruházát, mint a 2015. november 20-ára időzített Black Friday-en. Bár a hatalmas érdeklődés, és néhány kibertámadás nyomán az oldalon egyidejűleg rendelni és fizetni képes felhasználók számát korlátozni kellett, kora délutánra így is több ezer darab talált gazdára a legnépszerűbb termékkategóriákból. A legnépszerűbb […]

Friss, ropogós