Svédország sem akar konfliktust az USA-val a Huawei miatt

A svéd postát és távközlést felügyelő hatóság (PTS) azt közölte, hogy az 5G mobilhálózat kiépítéséhez szükséges frekvenciasávokra négy pályázó – Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige és Teracom – részvételét hagyta jóvá, míg a kínai Huawei és a ZTE termékeinek használatát megtiltotta. A PTS pontokba szedve ismertette, hogy a pályázóknak milyen feltételeknek kell megfelelniük. A nemzetbiztonsági feltételeken kívüli szerepel az, hogy a “központi funkciók” ellátásához szükséges új berendezésekben nem használhatják a Huawei és a ZTE által gyártott eszközöket. Emellett amennyiben a már létező infrastruktúrát akarják használni, akkor legkésőbb 2025. január 1-ig ki kell iktatniuk a két kínai cég termékeit. A “központi funkciók” alatt értendők a többi között a frekvenciasávhoz való hozzáféréshez szükséges berendezések, az átviteli és a maghálózat, illetve a szolgáltatás és a karbantartás.

A kínai vállalatokat egyre gyakrabban vádolják Nyugaton – elsősorban az Egyesült Államokban – illegális adatgyűjtéssel. Az európai országok amerikai nyomásra felülvizsgálják a kínai cégek részvételét az 5G hálózatok kiépítésben. A brit kormány – az európai országok közül elsőként – már július közepén bejelentette, hogy a brit távközlési vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a Huaweitől berendezéseket az 5G mobilhálózat kiépítéséhez, a hálózatba már beépített eszközöket pedig 2027 végéig el kell távolítani a távközlési rendszerekből. Washington nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja a kínai szerepvállalást, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy törvény kötelezi a kínai vállalatokat és polgárokat arra, hogy segítsék az államot az adatgyűjtésben. A svéd biztonsági szolgálat pedig az országra leselkedő egyik legnagyobb veszélynek nevezte Kínát — számolt be a 444.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

SZFE: a kancellár szerint támadás érte az egyetem honlapját

pén okt 23 , 2020
Támadás érte a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) honlapját – közölte Szarka Gábor, az egyetem vitatott körülmények között kinevezett kancellárja. Mint közleményében áll, ez nem az első alkalom; a rendszergazda tájékoztatása szerint az SZFE honlapjával ez már szeptember elején is megtörtént, de a támadást akkor sikerült elhárítani. Ez ismétlődött meg […]
Színház- és Filmművészeti Egyetem