Súlyos: hetvenmilliós bírság informatikai hiányosságokért

forintSúlyos informatikai hiányosságok miatt 70 millió forintos bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az informatikai rendszer biztonsági kockázatelemzésével, az üzletmenet-folytonossági és informatikai katasztrófa utáni helyreállítási tervekkel és a kritikus informatikai rendszerek üzletmenet folytonosságának biztosításával kapcsolatos – részben ismétlődő – problémákat tárt fel az MNB ellenőrzése a pénzintézetnél.

Az MNB kötelezte a bankot, hogy legkésőbb 2016. március 31-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket az informatikai rendszerek teljes körű biztonságának és kockázatarányos védelmének megteremtésére. Ennek keretében a jelzálogbanknak olyan it-infrastruktúrát is ki kell alakítania, amely a jogszabályokban előírtaknak megfelelően mindenkor képes szavatolni az üzletmenet folytonosságát – olvasható a közleményben. A jelentős összegű bírság kiszabását különösen indokolttá tette a jogsértések ismétlődése, tekintve, hogy számos hiányosság megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozatok is kötelezték a hitelintézetet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ismét Kínát gyanúsítják kiberkémkedéssel

ked okt 20 , 2015
A CrowdStrike elnevezésű amerikai kiberbiztonsági cég egy blogbejegyzésben közölte: a kínai kormánnyal együttműködő hackerek azt követően próbáltak meg behatolni öt amerikai technológiai vállalat és két gyógyszergyártó számítógépes rendszerébe, hogy Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök szeptember 25-én megállapodott a két ország egymás ellen irányuló online üzleti kémkedésének leállításáról. […]

Friss, ropogós