Startra kész a Műegyetem negyedik, saját fejlesztésű miniműholdja

1

SzputnyikA tervek szerint szombaton startol Bajkonurból a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatóinak és oktatóinak új űreszköze, a SMOG-1 zsebműhold.

A SMOG-1 műholdat egy Fregat végfokozattal szerelt Szojuz-2 rakéta juttatja a világűrbe – közölte a BME. Az orosz rakéta startja magyar idő szerint reggel 7:07-kor lesz. A rakéta 18 ország 38 műholdját állítja majd pályára. A közlemény szerint a negyedik magyar műhold az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről áll pályára. A magyar űreszköz a világ első működő 5x5x5 centiméter méretű kisműholdjának, a SMOG-P-nek az ikertestvére. A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség, az elektroszmog vizsgálata. Erre utal a műhold neve is. Másodlagos küldetésként egy totál ionizáló dózismérő került a fedélzetre, amellyel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálja az űreszköz. Újdonsága, hogy harmadlagos küldetésként egy fékező hatású mágnesesen veszteséges anyag került a napelemek alá, mely várhatóan lecsökkenti a 18-25 éves pályaélettartamot, annak érdekében, hogy minimalizálja azt az időt, amelyet űrszemétként tölt a Föld körül a műhold, miután befejezi aktív küldetését.

One thought on “Startra kész a Műegyetem negyedik, saját fejlesztésű miniműholdja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Lovász László Abel-díjas

pén márc 19 , 2021
Oslóban bejelentették, hogy idén Lovász László az Abel-díj egyik kitüntetettje. A matematikusok Nobel-díjaként emlegetett elismerést Lovász Avi Wigderson matematikussal közösen nyerte el. Lovász elmondta, hogy az izraeli matematikussal jól ismerik egymást, de nincsenek rendszeres munkakapcsolatban. „Wigdersonnal ugyanannak a területnek a két oldalán állunk, kicsit eltérő fókuszból tekintünk a tudományra” – […]
Lovász László

És még ez is...