Sok, nagyon-nagyon sok informatikus hiányzik

munkaprogramozás speciális, komoly szakértelmet és képzettséget követelő tudásból mindenki számára hozzáférhető lehetőséggé vált. (Hááát… ez sok mindent megmagyaráz. A -szerk- megj.) Ezt a folyamatot meggyorsítandó indult útjára az Egyesült Államokban 2013-ban a Kódolás Órája című eseménysorozat, amelynek célja, hogy korra és nemre való tekintet nélkül népszerűsítse a programozást világszerte. Eddig közel 52 millióan vettek részt a program valamelyik eseményén, 15 millió diák vett részt a rendhagyó tanórákon a világ 180 országában 30 különböző nyelven — áll a Kódolás Órája kezdeményezés magyarországi szervezőinek közleményében.

Számos magyar informatikus dolgozik külföldön, a magyar szakemberek Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában is keresettek. A statisztikák szerint jelenleg 82 ezer honfitársunk dolgozik az informatikai szektorban, ám mintegy tízezer betöltetlen állás van a területen. (Háát… igazán kíváncsi vagyok, hogyan jött ki ez a szám. A -szerk- megj.) Az utánpótlás pedig nem érkezik nagy sebességgel: évente ötezer fiatal felvételizik informatikai szakokra, éppen annyian, ahány finanszírozott informatikusi hely van a felsőoktatási intézményekben, ám a felük lemorzsolódik, így mindössze 2500-an végeznek évente.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

AIDA64 5: okostelefonon ellenőrizheted a pc-d állapotát

sze dec 10 , 2014
Elkészült az AIDA64 rendszer-információs szoftvercsalád új, ötös verziója, amelynek új szolgáltatását használva bármilyen, webböngészővel rendelkező eszközön, így okostelefonon és táblagépen is valós időben monitorozhatók a számítógép érzékelőinek adatai. A szoftver további új funkciója, hogy képes összegyűjteni az operációs rendszerre telepített tanúsítványokat, amelyek fontos elemei a pc-leltárnak. „Az AIDA64 v5.00 a […]