Sinen a kkv-k és a közszféra digitális átállása

A magyarországi Európai Digitális Innovációs Hubok térképeAz Európai Bizottság Digitális Európa Programjának keretében tagállami társfinanszírozással öt Európai Digitális Innovációs Központ (European Digital Innovation Hub – EDIH) kezdheti meg működését Magyarországon.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetség (IVSZ) közleménye szerint az Európa-szerte immár több mint 150 taggal rendelkező hálózat célja, hogy a kkv-k és a közszféra szervezeteit támogassa a digitális átállásban akár térítésmentesen is igénybe vehető képzéseken és tanácsadási szolgáltatásokon keresztül. A programban részt vevő öt központ az Agrár-, az Adat-, a Mesterséges Intelligencia, illetve a fintech-blockchain-kiberbiztonság témákat felölelő DigitalTech EDIH, és a nagy teljesítményű számítástechnika használatát ösztönző HPC-EDIH (High Performance Computing European Digital Innovation Hub) lesznek.

Az EU 2030-ra kitűzött céljainak megfelelően többek között el szeretné érni, hogy a kkv-k 75 százaléka használja a felhőszolgáltatásokat, mesterséges intelligenciát, tudjon kezelni nagy adathalmazokat, vagy hogy a kkv-k több mint kilencven százaléka használja intenzíven a digitális eszközöket, legalább alapszinten. Annak érdekében, hogy ezt a jelentős előrelépést támogassa, létrehozták az Európai Digitális Innovációs Központok hálózatát, amely a 2021 és 2027 közötti időszakban segíti elő a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitális fejlődését.

Az IVSZ szerint szükség is van erre a támogatásra: a DESI 2022-es adatai alapján Magyarország csupán 25. az EU vállalkozásait digitális integráltság szempontjából összevető rangsorban. A magyar kkv-k és a közszféra szervezetei a jövőben öt hazai EDIH-hez is fordulhatnak, ha versenyképességüket, hatékonyságukat, működésüket digitális megoldások alkalmazásával szeretnék fejleszteni, és ennek kapcsán tanácsot kérnének, vagy fejlesztenék vonatkozó kompetenciáikat.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Csak egymillió 5G-s magánhálózat lesz 2030-ra

pén ápr 21 , 2023
A Huawei előrejelzése szerint 2030-ra az 5G-magánhálózatok száma elérheti az egymilliót, ami számos új szolgáltatást tesz lehetővé. Az 5G hálózatoknak mindössze három évre volt szükségük ahhoz, hogy elérjék a 4G öt év alatt elért fejlődését – mondta Bóday Tamás, a Huawei Technologies Hungary integrált megoldásokért felelős igazgatója a vállalat budapesti […]
Bóday Tamás, a Huawei Technologies Hungary integrált megoldásokért felelős igazgatója

És még ez is...