Semmi cicó: ami nincs a rendszerben, azt elkobozzák

datacenterAz illegális fakitermelés korlátozását célzó SUMAL-program szeptember 21-én, míg a 2014/470-es kormányhatározat október 8-tól lép hatályba – tájékoztatott a Szatmári Friss Újság a csütörtökön. Az új romániai jogszabály átláthatóbbá teszi a faanyag útjának nyomon követését az erdőben való kivágástól a feldolgozásig, s ennek érdekében egy egységes, áttekinthető és könnyűszerrel nyomon követhető nyilvántartási rendszert vezetnek be, a SUMAL-t. A SUMAL használata kötelező lesz az erdészeti hivatalok, valamint mindazon gazdasági vállalkozások esetében, amelyek faanyagot termelnek ki, dolgoznak fel, raktároznak, vagy forgalmaznak. Ennek szoftverét ingyenesen bocsátják a felhasználók rendelkezésére. Mindazon faanyag, amely nem kerül be a SUMAL-rendszerbe, törvénytelen eredetűnek minősül, és elkobozzák.

Ezt követően a szállítást végző személyek – akiknek kötelezően okostelefonnal vagy táblagéppel kell rendelkezniük – útnak indulás előtt belépnek a programba, mely azonnal generál számukra egy, az adott szállítmányra vonatkozó kódot, amelyben meg lesz határozva, mikor és hová indult a szállítmány. A megteendő távolságtól függően ez a kód különböző ideig lesz érvényes. A három köbméternél kisebb szállítmány esetében nem kell semmilyen kísérőlevéllel rendelkeznie a szállítmányozónak.A SUMAL-rendszer szeptember 21-től működik, a jogszabály pedig október 8-án lépett életbe — írja az erdely.ma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Jó negyedévet zárt az Intel

csü okt 16 , 2014
Meglepő eladási adatokat tett közzé a keddi amerikai tőzsdezárás után az amerikai Intel chipgyártó, a cég szerint a személyi számítógépekbe (pc) szánt chipjeinek eladása 15 százalékkal nőtt éves szinten az idei harmadik negyedévben, a laptopokhoz gyártott termékeinek értékesítése pedig 21 százalékkal. Az Intel adatai ellentmondanak a piaci elemzést végző IDC és […]
chip