Segítsünk az Országos Széchényi Könyvtárnak

OSZK KárpátaljaA február végén kitört orosz-ukrán háború nemcsak a polgárok hétköznapi életét veszélyezteti, hanem mindennapjaink kultúráját, beleértve a digitális alapú kultúrát is, melynek hosszú távú megmaradása kiszámíthatatlan. Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) jelen helyzetben kiemelt feladatának tekinti Kárpátalja magyar vagy magyar vonatkozású internetes, digitális jelenének gyűjtését és megőrzését, amihez segítségét kérnek olvasóinktól is. A megőrzés előfeltétele ugyanis, hogy tudjuk, mit szeretnének archiválni, ami az internet világában nem is olyan egyszerű. Bár az OSZK munkatársai folyamatosan próbálják feltárni a vonatkozó webtartalmakat, ennek sokfélesége és változékonysága megnehezíti a munkát és felértékeli a közvetlen ismeret és a helyi beágyazottság előnyét.

Az OSZK által már ismert webhelyek az alábbi táblázatban nézhetők meg. A táblázatban tematikus csoportosításban találhatók a már összegyűjtött címek, keresni pedig a Ctrl+F billentyűk megnyomásával lehet. Kérjük ellenőrizze, hogy a feltüntetett webhelyeken kívül ismer-e magyar vagy magyar vonatkozású kárpátaljai webhelyet, esetleg egyedi digitális dokumentumot, és amennyiben tudomása van ilyenről, kérik, küldje el annak URL címét a [email protected] postafiókba az OSZK Webarchívum munkatársainak. További információért szintén erre a címre lehet írni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szent János kórház: bárki lehet akadémista

csü márc 10 , 2022
Honlapot hozott létre a Szent János kórház János Online Akadémia elnevezéssel, az oldalon mindenki számára elérhető internetes tanfolyamokat indítanak. Az intézmény közleménye szerint a www.janosakademia.hu címen elérhető oldalon jelenleg négy témában találhatók tanfolyamok: szülésfelkészítés, gyakori gyermekbetegségek, a meddőség kivizsgálása, valamint a várandósság és szülés időszakában fellépő pszichés problémák témakörében nyújtanak […]
János Online Akadémia

És még ez is...