Rugalmasságra vágynak a fiatal munkavállalók, az idősebbek pedig nyilván a csuklóztatást kedvelik

2

Microsoft-Office-365Az y generáció tagjai komoly elvárásokkal lépnek ki a munkaerőpiacra, amelyhez a munkaadóknak is alkalmazkodniuk kell – fogalmazódott meg a napokban a Microsoft kerekasztal beszélgetésen. A Microsoft komoly hangsúlyt helyez a fiatal munkavállalók alkalmazására, de a vállalat szerint jelentős munkaerő-piaci potenciált jelent a női pályaorientáció erősítése is. Az y generáció tagjai – az 1980 után születettek – magas elvárással lépnek ki a munkaerő-piacra, és a munkahelyeiken ugyanazokat a technikai feltételeket várják el, amelyekhez otthon és a tanulmányaik során hozzászoktak – hangzott el azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyet a „Meet Microsoft: A jövő munkahelye” nevű nyílt napon rendeztek Budapesten.

A redmondi cég közleménye szerint az y generáció tagjainak nagy többsége – Nyugat-Európában 78, Közép és Kelet-Európában 92 százaléka – véli úgy, hogy az informatikai tudása megkönnyíti számára az álláskeresését, és ugyanilyen arányban részesítik előnyben azokat a vállalatokat, amelyek a legújabb technológiai eszközöket biztosítják a munkavégzéshez. A rutinos Microsoft Office felhasználók, így a most és a jövőben végző egyetemisták számára – akik Magyarországon a Tisztaszoftver Program keretében jutottak ingyenes Office 365 ProPlus programcsomaghoz – például már ismert lesz a csoportos dokumentumszerkesztés, a kollaboráció és a fájlokat pedig csak a felhőbe mutató hivatkozásként osztják meg a munkatársaikkal.

gjVélemény
Csak egy példa, hogy mennyire káros, hogy az oktatásban egyeduralkodók a Microsoft szoftverek. (Ez ügyben természetesen nem a Microsoft a bűnös, hanem a mindenkori oktatáspolitika.) Volt szerencsém egy frissen alakult mérnöki irodában segítenem az indulást. Mivel az informatikára szánt pénzt a hardverek és a Windows operációs rendszer beszerzésére elköltötte a társaság, a cégvezetés úgy döntött, hogy amelyik szoftvernél lehetséges, ott szabad szoftvert fognak használni. Kézenfekvőnek tűnt a LibreOffice választása a Microsoft fizetős megoldása helyett, ám a felvett frissen végzett gépészmérnökök képtelenek voltak a Microsoft Office-tól eltérő irodai csomaggal dolgozni. Ha az alternatív szoftverben egy funkció, egy ikon nem a Microsoft Office-ban megszokott helyen volt található, akkor leállt a munka, s már-már hisztérikusan követelték, hogy a munkáltató költsön el tízezreket a már megtanult, megszokott Microsoft szoftverre. Képtelenség volt meggyőzni őket arról, hogy ugyan némi erőfeszítést valóban kíván az új szoftver kezelésének megtanulása, ám cserében újabb képességre, „skillre” tehetnek szert: nem és nem. Sajnálatos, de a most piacra lépő műszaki értelmiségünk is képtelen egy úgy új, a megszokottól némileg eltérő szoftver kezelésének megtanulására.

2 thoughts on “Rugalmasságra vágynak a fiatal munkavállalók, az idősebbek pedig nyilván a csuklóztatást kedvelik

 1. Hozzászólás a "Vélemény"-hez

  Nagyon aktuális fölvetés. A HCI-vel (Human Computer Interaction-nel, azaz a az Ember és Gép párbeszédével) foglalkozók felfogása szerint azonban nem az MS egyeduralkodása az "ősbún", hanem a HCI-szabványok hiánya.

  Az azonos funciók menűpontjainak, ikonjainak, bizony, ogyanott kellene lennie és ugyanúgy kellene kinéznie a különféle gyártók hasonló profilú termékeiben. Enélkül ugyanis valóban képtelenség hatékonyan dolgozni.

  Képzeljük el, milyen lenne a zongoraművészet, ha minden régióban egyéni elrendezésű és hangolású klaviatúrakiosztást készítenének a helyi handszerkészítő mesterek. A tiszántúli zenész nem tudna játszani, legföljebb pötyögni egy dunántúli zongorán. Volt ilyen időszak, kb. a 17. század közepéig tartott. Utána kezdődött a szabványosodás, melynek egyik csúcsa a "jóltemperált hangolású" klviatúra volt. Erre írta Bach a „Das Wohltemperierte Klavier”-t. Itt vett vett lendületet az a forradalom, amit európai zenekultúrának nevezünk.

  Az információtechnológiában még nem született meg a „Das Wohltemperierte Klavier”, és mindannyian nyűglődünk a különböző HCI-k különbségei miatt.

  Ezeket a különbségeket ugynis sajnos nem lehet intelligenciával, tanulással, ésszel, szorgalommal, hozzáálással, gondolkodással, fegyelemmel, stb. áthidalni. Az interakt0vitás olyan, mint a hangszerjáték: nem tudatos, hanem motorikus mozdulatokból áll, hosszú idő alatt meg kell szokni, be kell gyakorolni. A munkahely pedig nincs fölkészülve arra, hogy a dolgozók ilyennel időzzenek. Hogy munka helyett a munkaeszközüket gyakorolják. Az ezzel kapcsolatos főnöki értetlenség pedig valóban, hisztérikussá teszi a dolgozni akaró dolgozót.

  A Neumann János Szám0tógép-tudományi Társaság "E-szolgáltatások minősége" szakosztályában foglalkozunk a kérdéssel: dolgozni kell azon, hogy a „Das Wohltemperierte Klavier” valamikor majd az információtechnológiában is megjelenhessen.

 2. Szívemből szólt a szerkesztő úr! Szerencsére az informatika nem csak Microsoftból áll, és az életben más informatikai eszközt is használnak, megtanulnak. A gondolkodási restség azért csak az oskola műve, gyakori a "mi olyat nem tanultunk/régen volt valami hasonlóról szó, de csak érintőlegesen" felkiáltás. A szellemi deszkamodellek, az új vagy csak még általuk nem ismert megoldások megkeresésének vágya mintha kihalt volna. De amíg az eszük megvan hozzá, és szerencsére jócskán megvan, addig van remény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

KÜRT: keleti nyitás I.

hét máj 2 , 2016
Az elmúlt hetekben már második alkalommal járt a KÜRT Zrt. delegációja Kínában. A kínai Invest Shenzhennel tavaly aláírt stratégiai együttműködési megállapodás kapcsán ezúttal már konkrét projektekről folytatódtak a tárgyalások: információbiztonságról, a SeCube-ról és más KÜRT fejlesztésű szoftverekről, megoldásokról, mint a LogDrill, a PetaPylon vagy az EWS (Early Warning System). Kína […]

És még ez is...