Ronda dolgokra képesek a zsaroló vírusok

petya-ransomwareA zsaroló vírusok veszélyeivel napjainkban már szinte minden cégvezető és informatikai szakember tisztában van. A megfelelő védekezési stratégiával kapcsolatban azonban még a legtöbb vállalatnál tanácstalanok az illetékesek. Amikor egy vállalat informatikai szakembere azt észleli, hogy zsaroló program került a szervezet rendszerébe és titkosította a fájlokat, az első logikus lépés az, hogy leválasztja a fertőzött számítógépet a hálózatról, és elszigeteli. Majd megpróbálja megtisztítani az érintett gépet és helyreállítani a fájlokat, azonban ilyenkor lépnek akcióba a ransomware különféle önvédelmi funkciói. A gyakori módszerek közé tartozik például az árnyékmásolatok törlése, melynek során a vírus eltávolítja a biztonsági másolatokat, lehetetlenné téve a fájlok helyreállítását. Ezt a technikát alkalmazza többek között a CRYPWALL, a Locky, a CERBER és a CRYPTESLA.

Akad olyan zsaroló vírus is, mint például a PETYA, amely többek között arra is képes, hogy átírja vagy törölje a fő rendszerindító rekordot. Ezáltal nem lehet újraindítani a rendszert, így még nehezebb biztonságos módban belépve helyreállítani a fájlokat. Szintén nehezítheti a probléma elhárítását például az, ha a vírus automatikusan terjeszteni kezdi magát a hordozható meghajtókon és a megosztott hálózati meghajtókon keresztül, mint például a Zcryptor. Emellett egyes ransomware-ek arra is kifinomult technikákat tartalmaznak, hogy kicselezzék az egyszerűbb vírusirtókat, és rejtve maradjanak előlük. Az is megnehezíti a védekezést, hogy egy ransomware számos különféle ponton hatolhat be a vállalat rendszerébe. A leggyakoribb módszer az e-mailes terjesztés, amelyet a TorrentLocker készítői fejlesztettek tökélyre. És akkor még itt van az, hogy a zsaroló vírusok feltört weboldalakról is letöltődhetnek a felhasználók gépére. Rémálom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Nexon elhalászta az NKFI-üzletet a Griffsoft elől

hét júl 18 , 2016
A Nexon Kft. nyerte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) humán ügyviteli rendszer és kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére kiírt tenderét. Mint a Közbeszerzési Értesítő írja, a nyertesnek az NKFI humánügyviteli feladatainak számítógépes feldolgozását biztosító szoftver használatát kell biztosítania, s a szoftver telepítésében és konfigurálásában is közre kell működnie. Mindezeken […]