Romániában erőteljesen jelen van a gyűlöletbeszéd az online térben

gyűlöletbeszédA romániai Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet éves jelentésében megállapította, hogy a romániai online térben továbbra is erőteljesen megnyilvánul a szélsőséges, antiszemita gyűlöletbeszéd.

A román állam által alapított intézmény minden évben számba veszi az antiszemita megnyilvánulásokat, amelyek sértik a holokauszt áldozatainak emlékét. Az idei jelentés szerint a koronavírus-járvány, az oltáskampány, a holokauszt történetének megismertetésére irányuló törekvések a fontosabb tényezők, amelyekhez kapcsolódva a közbeszédben a legtöbb antiszemita megnyilvánulás tapasztalható. A jelentés készítői szerint az utóbbi évben ez a jelenség felerősödött. Az orosz-ukrán háború is rontott a helyzeten, felerősítette ugyanis a összeesküvés-elméleteket. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az, hogy a zsidók vezetik Romániát és a világot.

A zsidósághoz köthető emlékművek elleni vandál cselekedetek száma nem csökkent, a háborús bűnökért elítéltek kultusza továbbra is megfigyelhető a román társadalomban, a parlamentben is néha antiszemita kijelentések hangzanak el. A központi közigazgatás szintjén Románia elfogadta az idegengyűlölet, az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd visszaszorítására és megelőzésére irányuló országos stratégiát, valamint az iskolai tanterv része lett a zsidók történelméről és a romániai holokausztról szóló tantárgy.

Ugyanakkor a helyi önkormányzatok, hivatalnokok és magisztrátusok szintjén ez a kérdés már nem kap akkora figyelmet, az érintettek ez irányú ismeretei hiányosak. Emiatt sem tudatosul bennük saját felelősségük a jelenség figyelemmel követésében, ami megnehezíti a központi hatósági döntések gyakorlatba ültetését. Példaként említettékk, hogy Romániában továbbra is vannak olyan utcák és emlékművek, amelyek háborús bűnökért elítéltek nevét viselik vagy nekik állítanak emléket. A társadalom szintjén az antiszemita megnyilvánulásokra az is bátorítólag hat – írták a jelentésben -, hogy a hatóságok nem mindig lépnek fel ellene. (Szerencsére Magyarországon, legalábbis ezen a téren, minden rendben van… A -szerk- szarkasztikus megjegyzése.)


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Akikre büszkék vagyunk: NATO beszállító lett a Delta Systems

csü júl 21 , 2022
ShareTweetPinShareMinősített NATO beszállítóvá vált az informatikával foglalkozó Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata. A Honvédelmi Minisztérium határozata alapján a cég a jövőben részt vehet a NATO Biztonsági Beruházási Program keretében meghirdetett beszerzési eljárásokon, amelyek „NATO nem minősített” szintnél, illetve a megfelelő feltételek megléte esetén „NATO Korlátozott” minősítési szintnél nem […]
NATO

És még ez is...