Romániában a könyvtárak fele bezárt

Országos Széchényi KönyvtárRomániában a könyvtárak csaknem fele bezárt, a könyvtárlátogatók száma pedig harmadára csökkent az utóbbi néhány évtizedben – közölte a Digi24.ro hírportál.

A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben – 1995 és 1996 kivételével, amikor 277 új könyvtárat alapítottak – minden évben könyvtárak százait számolták fel Romániában, ahol 1990-ben még 16 665 ilyen intézmény létezett. Az országban jelenleg már csak 8458 nemzeti, egyetemi, szakosodott, iskolai, magán- vagy közkönyvtár működik. A 19 millió lakosú Romániában tavaly 2,1 millió ember kölcsönzött ki (elvitelre, vagy az olvasótermet igénybe véve) könyvet, vagy más kiadványt a könyvtáraktól. Az INS adatai szerint 1999-ben még 6,1 millió olvasó vette igénybe a könyvtárak szolgáltatásait. A romániai könyvtáraknak 2019-ben még 3,1 millió rendszeres látogatójuk volt, egymillió olvasót tehát a világjárvány idején veszítettek el. A bukaresti Carol I. Egyetemi Könyvtárnak például a világjárvány előtti 9035 olvasójából 3944 maradt.

A Digi24.ro rámutatott: 1990 óta 27 tisztségviselő fordult meg a kulturális miniszteri poszton, megannyi elképzeléssel az ország kultúrpolitikájáról. Egyikük, a tárcát két ízben is (2015, 2017) irányító Ionut Vulpescu, aki a könyv áfáját 9-ről 5 százalékra csökkentette, úgy értékelte: “Románia kulturálatlan országgá vált, az emberek nem olvasnak, a könyvnek szentelt megannyi ünnep – a Könyvszeretők Napja, a Könyvvásárlók Napja, az Olvasás Napja – csak képmutatás”. A bukaresti Kulturális Minisztérium tavalyi jelentése alig néhány találatot ad ki a “könyvtár” keresőszóra: két történelmi könyvtárélület felújítására irányoztak elő költségvetési forrásokat, illetve a “Románia Digitális Könyvtára” projektről is szó van benne, amely több mint félmillió kulturális forrásanyag digitalizációját irányozza elő – mutat rá a hírportál összeállítása.

Könyvkölcsönző automatát adtak Budapesten az OIK-ban
Éjjel-nappal működő könyvkölcsönző automatát adtak át hétfőn Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) épületében; a magyar fejlesztésben készült automata alkalmas az olvasók által előrendelt könyvek vagy más dokumentumok kiadására és visszavételére. “Adódhat olyan élethelyzet, hogy a nyitvatartási időben nem tudjuk visszavinni a lejárt könyveket, az automata segítségével azonban ezt bármikor meg lehet tenni” – mondta Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója. Hozzátette, Debrecen, Nyíregyházán és Kaposváron már létesültek ilyen automaták, az ismert adatok szerint ezrek élnek ezzel az olvasóbarát szolgáltatással.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megérkeztek a Vodafone-hoz az új iPhone-ok

ked szept 13 , 2022
Megérkeztek a Vodafone-hoz az Apple új modelljei, az iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Plus és iPhone 14 Pro Max. Az iPhone 14, iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max készülékek szeptember 16-tól lesznek elérhetőek, míg az iPhone 14 Plus modell október 7-től kapható a Vodafone üzleteiben és […]
iPhone üvegfólia