Románia biztonsági okokból elhalasztja az 5G-hálózat kiépítését

Románia a jövő évre halasztja az 5G telekommunikációs hálózat kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázat kiírását, miután nem teljesült valamennyi feltétel az eljárás idei lebonyolítására – jelentette be a román távközlési szakhatóság.

Sorin Grindeanu, az ANCOM, a szakhatóság elnöke (aki korábban Románia miniszterelnöke is volt) elmondta, hogy az általa vezetett intézménynek nem áll módjában valamennyi feltételt közölni az érdeklődő vállalatokkal, ilyen körülmények között nem bonyolítható le a közbeszerzési pályázat. Az eredeti ütemterv szerint Románia idén bonyolította volna le az eljárást, és az év végére már meghirdették volna a győzteseket. Grindeanu szerint a közbeszerzési eljárás leghamarabb a jövő év első felében indulhat. A teljesítendő feltételek között említette a Románia és az Egyesült Államok között az idén nyáron aláírt memorandumba foglaltaknak törvénybe átültetését. Grindeanu felidézte, hogy a memorandum az 5G hálózattal kapcsolatban biztonsági kérdéseket szabályoz, illetve olyan részleteket, amelyek a két ország stratégiai partnerségéhez fűződnek. Ezt törvénybe kell ültetni, de ehhez előbb a román kormánynak fel kell oldania a dokumentum titkosítását – magyarázta. Grindeanu szerint a román kormány döntött úgy, hogy titkosítja a dokumentumot, amit ő nem tartott volna szükségesnek. Úgy vélte, az érdeklődő vállalatok joggal kételkednek, hogy nem átlátható a folyamat, és elrejtik, milyen feltételeket vár el tőlük a megrendelő román állam. Emellett a román kormánynak el kell fogadnia még egy határozatot, amely előírja a vállalatok által fizetendő illeték ütemtervét – tette hozzá Grindeanu, aki elmondta, hogy az Európai Bizottság az év végéig fog közölni egy biztonsági elvárásrendszert, amit teljesíteni kell az új generációs telekommunikációs hálózatok esetében, Romániának ezt is figyelembe kell majd vennie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Google-nek Németországban többezer, Magyarországon 38 munkatársa van

vas nov 3 , 2019
Nagyszabású fejlesztési indít a Google Münchenben: az amerikai informatikai óriáscég megszerzett egy több százmillió euró értékű ingatlant a bajor tartományi főváros központjában, és ezernél is több új munkatárs felvételét tervezi – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A Google a műemléki védettségű Postapalotát szerezte meg, amelyben így a korábbi tervekkel […]

És még ez is...