Római kori szentélyt fedeztek fel

Római kori szentély NijmegenbenÖnkéntes régészek egy kivételesen jó állapotban fennmaradt római kori szentélyt tártak fel Hollandia Gelderland tartományában, Nijmegen közelében.

A Dutchnews holland hírportál beszámolója szerint önkéntesek tavaly óta végeznek feltárásokat a 2021-ben az UNESCO világörökség listájára került római limes közelében fekvő város mellett. Noha számos római szentély ismert Hollandiában, ez az első teljesnek mondható, feltárt vallási komplexum, melyet a Római Birodalom idején, az I. és a IV. század között használtak – olvasható a közleményben. Korábban más római szentélyek maradványait is feltárták a közeli Elst és Nijmegen közelében, de egyik sem maradt fenn olyan jó állapotban és olyan jelentős leletanyaggal, mint a Herwen-Hemelingben most kiásott templomkomplexum.

A régészek egyedülálló, különféle isteneknek és istennőknek szentelt fogadalmi köveket és számos műtárgyat, köztük ékszerek találtak a szentélyben, emellett feliratos oltárokat ástak ki, bálványok maradványait, domborműveket is felfedeztek. A szentélyt főleg katonák használhatták, erről cserépbélyegzők, valamint lószerszámok és lándzsahegyek árulkodnak. A beszámoló szerint a fogadalmi kövek szinte tökéletesen megmaradtak, rajtuk a feliratok is olvashatók. Különlegességnek számít a kutatók szerint rituális tisztálkodásra használt kút felfedezése is, amelynek lépcsők vezetnek a mélyébe. A benne talált fogadalmi kövek és érmék felirata szerint a leletek a Kr. u. 220-230 közötti időszakból származnak. A leletek jelentős részét június 24-től a nijmegeni Valkhof Múzeumban állítják majd ki a közlemény szerint.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Delta Systems a Balaton körül telepít

pén jún 24 , 2022
Jegykiadó automatákat és utastájékoztató monitorokat telepít a következő nyári szezonra 1,5 milliárd forintos turisztikai fejlesztéssel a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata vezette konzorcium – közölte a társaság. A megbízást a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által kiírt uniós, nyílt közbeszerzésen nyerte el a konzorcium, amelyet a Delta Systems Kft., a Delta […]
Delta BUX

Friss, ropogós