Roland Berger: A bankok nagyot fognak profitálni a MI-ből

dollár - 2024A bankszektor globális bevételét ezer milliárd dollárral is megnövelheti a mesterséges intelligencia (MI) használata 2030-ra a Roland Berger felmérése szerint.

A tanácsadó cég szerdai közleményében jelezte: a MI a jelentősen növekvő üzleti forgalom, a jobb árazás és a jobb ügyfélélmény révén fog többletbevételeket generálni, emellett pedig akár harminc százalékkal csökkennek majd a működési és a kockázati költségek, ehhez azonban fel kell ismerni a használatában rejlő lehetőségeket. A Roland Berger több mint ötven felhasználási esetet azonosított a mesterséges intelligencia banki alkalmazására. Az ügyfélközpontú, ügyfélkapcsolati alkalmazások a lakossági banki szolgáltatásoktól kezdve a vagyon- és befektetési menedzsmentig minden területen segíthetik a növekedést és javíthatják az ügyfelek elégedettségét.

A középszintű irodai alkalmazásokkal szemben a MI kiváló eredményeket hoz a csalások felderítésében és megelőzésében például a pénzmosás elleni küzdelem területén. A kiberbiztonság és a kiberellenálló-képesség további két olyan terület, ahol a MI már most is jelentős előnyökkel jár. A back-office alkalmazások, például a fizetési műveletek és az informatikai műveletek, de az adatkivonás, a dokumentumfeldolgozás és minden más automatizálható folyamat is nyilvánvaló célpontja a MI alkalmazásának.

A tanácsadó társaság ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a MI rendszerek térhódítása miatt új kockázatokkal és bizonytalanságokkal is foglalkozni kell a pénzügyi szolgáltató szervezetekben. Az elmúlt két évben tapasztalt gyors fejlődés tovább gyorsul a közlemény szerint. A Roland Berger felidézte, hogy banki vezetők körében végzett nemzetközi felmérése szerint a vezetők 2025 végére várják a fordulópont elérését, ami után a MI-t leggyorsabban alkalmazó bankok elkezdik realizálni az előnyöket.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Annyi a minőségellenőröknek

vas jún 16 , 2024
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázatán az EN-CO Software Zrt. 420 430 500 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelyből mesterséges intelligencián alapuló minőségellenőrzési technológiát fejleszt. Olyan úttörő jellegű, mesterséges intelligencián alapuló, innovatív szoftvermegoldás létrehozásán dolgoznak, amely forradalmi szemléletváltást valósít meg az automatizált minőség ellenőrzésben. Lehetővé teszi, […]
programrészlet

És még ez is...