Rohamtempóban töltik fel az elektronikus egészségügyi rendszert

Több mint ötszázmillió egészségügyi adat – e-recept, betegdokumentum, ellátási információ – került fel az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe (EESZT) az indulás óta eltelt egy évben.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közleményében azt írta: a rendszer indulása, tavaly november 1-je óta a páciensek több mint 176 millió elektronikus receptet váltottak ki, a napi e-recept-beküldések száma egy átlagos hétköznapon meghaladja a 800 ezret. Ezen kívül mintegy 92 millió, a betegellátáshoz kapcsolódó dokumentum (például lelet, ambulánslap, zárójelentés) került be az adatbázisba, és csaknem tízmillió alkalommal kérdeztek le kórtörténeti adatot az EESZT-ből a kezelőorvosok, valamint az eProfil esetében százezernél is több alkalommal küldtek be és kérdeztek le információt. Jelenleg minden fekvőbeteg-ellátó intézmény és gyógyszertár használja a rendszert, a háziorvosok 87 százaléka, a járóbeteg-ellátó intézmények 85 százaléka veszi igénybe napi szinten ezt a felhő alapú technológiát.

A tervek között szerepel a bevezetés előtti öt évben keletkezett betegadatok feltöltése, a telemedicina-szolgáltatások – vagyis az egészségügyi intézmények közötti digitális képtovábbítás – fejlesztése, továbbá speciális egészségügyi nyilvántartások létrehozása. Hamarosan a mobilapplikációk fejlesztése és a csatlakozása is lehetővé válik, ezek segítségével például elérhetők lesznek elektronikus receptjeink, betegdokumentumaink és időpontfoglalásaink – áll a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Lajtár: új szemléletmódot igényel a számítógépes bűnözés

sze nov 14 , 2018
A számítógépes bűnözés térhódítása újfajta szemléletmódot, komoly felkészültséget és szakmai együttgondolkodást kíván a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás minden szereplőjétől – mondta Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese a XXII. Kriminálexpo hétfői megnyitóján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Lajtár a kriminálexpo témái közül kiemelte a kiberbiztonság kérdését. Mint mondta, a hálózatba kötött […]