Robotadó bevezetését javasolja a német posta vezetője

robot-pilotaAz emberekkel végzett munka adóterhének csökkentését és a robotokkal végzett munka megadóztatását javasolja a Deutsche Post német postavállalat vezetője. Frank Appel a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban kifejtette, hogy a gazdaság digitális átalakulása “hatalmas esély”, mert növeli az emberi munkaerő termelékenységét. Az ipar digitalizációja révén sok munkahely visszakerül Európába a Távol-Keletről, de az új európai gyárakban főleg robotok végzik majd el a munkát. Ezért kevesebb ember dolgozik majd az üzemekben, de ez a társadalom egészét tekintve nem “visszalépés” – mondta Deutsche Post igazgatóságának elnöke, aki szerint senki sem akarhatja komolyan, hogy ötven vagy száz év múlva is olyan állások legyenek, amelyekben egy gyártási folyamat egyetlen egy szakaszát kell folyton elvégezni. Inkább arra kell törekedni, hogy az alkalmazottak olyan feladatokat végezzenek el, amelyekhez nélkülözhetetlen az ember. Ilyen például az idősek ápolása. (Appel ebben téved, a majdan kifejlesztett idősgondozó robotok el fogják venni az idősgondozók zömének a munkáját. A -szerk- megj.)

Appel hozzátette, hogy képzéssel és továbbképzéssel fel kell készíteni az embereket a digitalizáció révén végbemenő változásokra, az állami szabályozás oldalán pedig be lehetne vezetni például azt, hogy csak a robotok által végzett munkát terhelik általános forgalmi adóval. Hasonló megoldást sürget Eric Hilgendorf jogászprofesszor, a würzburgi egyetemnek a jog és a robotika összefüggéseit vizsgáló kutatócsoportjának (Forschungsstelle RobotRecht – FoRoRe) vezetője, aki a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva rámutatott, hogy a robotok terjedésével csökken az egyik legfontosabb forrásból, a személyi jövedelemadóból származó bevétel, ezért végig kell gondolni, hogy miként lehet emelni a robotok által végzett munka révén keletkező bevétel vagy nyereség adóterhét.

A Német országos munkaügyi ügynökség kutatóintézete (IAB) szerint akár 4,4 millió állás is megszűnhet a digitalizáció miatt. A német iparvállalatoknál jelenleg mintegy 180 ezer robot dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

NFM: nem rajtunk múlt, hogy UBER mentes övezet lett Magyarország

csü júl 14 , 2016
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tudomásul veszi az Uber döntését, miszerint a cég inkább kivonul Magyarországról, minthogy vállalja a törvényes működést, az adófizető magyar taxisokkal való tisztességes piaci versenyt és az adófizetést — közölte az NFM szerdán az MTI-vel. A tárca az Uber szerdai, a szolgáltatás felfüggesztéséről szóló bejelentésére reagálva […]
taps

És még ez is...