.ro: vége a paradicsomi állapotoknak

Jövő márciustól évi hat euró plusz áfa “karbantartási díjat” is kell majd fizetni minden .ro végződésű internetes tartománynévre – közölte az Agerpres.

A román nemzeti doménneveket kezelő bukaresti informatikai kutatóintézet (ICI) igazgatótanácsa szerint Románia maradt az egyetlen ország Európában, ahol egyszeri befizetéssel korlátlan idejű használatra lehet lefoglalni egy hazai tartománynevet. Ez a helyzet azonban tarthatatlanná vált, mert az új tartománynevek értékesítéséből befolyó, egyre csökkenő bevételek nem elegendőek az internetes hálózatok biztonságának szavatolására, az egyre “erőszakosabb” kibernetikai támadások közepette. A karbantartási díj bevezetésétől nemcsak többletbevételt, hanem az utóbbi negyed évszázadban lefoglalt, de használaton kívül maradt internetes címek felszabadítását is remélik. Jövő márciustól kezdődően minimálisan egy, maximálisan tíz évre lehet majd új .ro végződésű internetes tartománynevet lefoglalni. A korábbi, korlátlan időre szóló tartománynév-előfizetések érvényességét a mostani rendelet öt évre csökkentette, így akik több mint öt éve foglaltak le egy .ro végződésű doménnevet, azok – hathónapos türelmi idő után – elvesztik ennek használati jogát, ha nem fizetik be az újonnan megszabott karbantartási díjat.

Az évi hateurós karbantartási díj mellett az ICI által akkreditált doménnév-forgalmazók saját üzletpolitikájuk alapján szabják meg áraikat.Tavaly a romániai szervezetek 7,5 millió egyedi ip-címet használtak. Ezek száma tavalyelőtt még megközelítette a kilencmilliót, 2013-ben pedig még 13,5 millió egyedi IP-cím működött Romániában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A kiterjesztették a valóságot a mosonmagyaróvári Futurában

vas aug 20 , 2017
A kiterjesztett valóság technológiájával tíz védett állatfajt ismerhetnek meg a látogatók a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban szeptember 17-ig. Horváthné Pákozdi Emese, az az intézmény vezetője elmondta, hogy a kiállítás megtekintéséhez elengedhetetlen, hogy a látogatók okostelefonjaikat magukkal vigyék. Egy alkalmazás segítségével a barnamedvék, a teknősök, a jegesmedvék, a denevérek, a […]

Friss, ropogós