Rendes: a GVH a helyszíni kutatásokról készült tájékoztatóval segíti a vállalkozásokat

Gazdasági VersenyhivatalA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tájékoztatót tett közzé, hogy eligazítást nyújtson a helyszíni kutatások menetéről, jogszabályi hátteréről, valamint a feleket megillető jogokról és kötelezettségekről a vállalkozások számára. A honlapján közzétett tájékoztatóval a hatóság elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak igyekszik támogatást nyújtani, miután egyre többször valósul meg helyszíni kutatás ilyen típusú vállalkozásoknál is. Az összeállítás közérthetően foglalja össze a Versenytörvény helyszíni kutatásokra irányadó szabályait, és bemutatja a kialakult joggyakorlatot is. Célja olyan gyakorlati információ közvetítése az érintett vállalkozásoknak, amellyel elősegíthető utóbbiak jogkövető magatartása.

A helyszíni kutatások célja, hogy az érintett vállalkozás helyiségeiben a GVH vizsgálói a feltételezett jogsértéssel vagy a vizsgált összefonódással kapcsolatos bizonyítékokat gyűjtsenek. Helyszíni kutatás csak bírói engedély birtokában végezhető. A GVH vizsgálói jogosultak belépni és átkutatni üzleti és magánhasználatú helyiségeket, járműveket, valamint átvizsgálni, lemásolni, vagy zár alá venni az ott fellelhető iratokat és adathordozókat (számítógép, mobiltelefon, stb.). Eljárási bírsággal sújtható, sőt bizonyos esetekben akár büntetőjogi következményekkel is szembesülhet az, aki akadályozza a GVH vizsgálóit a helyszíni kutatásban.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Segít a Koin, ha megcsúszol a kiadásokkal

ked jan 29 , 2019
Ha itt az ideje tudatosabban kezelni az anyagiakat, az egyik lehetséges megoldás a Koin app. A Koin egy ingyenes kiadáskövető alkalmazás, amely tételesen megmutatja, hogy napi szinten mire (például: háztartás, bevásárlás, szórakozás, és így tovább) mennyit költesz az adott hónapban. Az applikáció használata nagyon egyszerű és jól áttekinthető; a „+” […]

Friss, ropogós