Régészeti térinformatikai labort adtak át Esztergomban

Pazmany-PeterRégészeti térinformatikai laboratóriumot adak át pénteken Esztergomban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének gyakorlati képzőhelyén – tájékoztatta a tanszékvezető az MTI-t. Major Balázs elmondta, hogy a kutatólaboratórium felszerelésére, valamint a 13 szobából álló régészeti gyakorlóbázis helyiségeinek felújítására több tízmillió forintot fordított az egyetem, valamint labor működtetésére öt főállású munkatársat alkalmaznak.

A létesítmény a legmodernebb, geodéziai és térinformatikai adatgyűjtést lehetővé tevő precíziós mérőeszközökkel, valamint az adatok feldolgozására alkalmas mérnöki számítógépekkel és szoftverekkel rendelkezik. A berendezésekkel a roncsolásmentes régészet részeként lehetséges pontos topográfiai felmérések elvégzése, légifotók, 3D felmérések és geofizikai vizsgálatok adatainak feldolgozása. A labor a három éve indult régészképzés nemzetközi és hazai kutatási programjaihoz biztosít térinformatikai hátteret, valamint az egyetem egyházrégészeti kutatócsoportjának munkáját segíti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Így kellene a mobil hozzáféréseket szabályozni IV.

vas máj 17 , 2015
Előfordul, hogy a mobileszközök növelik a munkahelyi hatékonyságot, azonban mindig komoly kihívásokat támasztanak a biztonság, különösképpen a személyazonosság- és hozzáférés-kezelés (IAM) terén. A téma egyik hazai szakértője, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet abban segít néhány tanáccsal, hogyan oldható meg ez a feladat. 4. Felügyeljünk mindent egyetlen felületről! Nagyban megkönnyíti […]
mobilbank

Friss, ropogós