Rácsodálkozott cseh külügy az oroszok kibertámadására

„Egy demokratikus ország állami és közintézményei elleni kibernetikai támadásokat egy idegen államhatalom részéről teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk, ezek nincsenek összhangban a kölcsönös baráti kapcsolatokra és együttműködésre irányuló erőfeszítésekkel ” – olvasható a cseh külügyminisztérium honlapján. A prágai sajtó szerint a cseh külügyminisztérium legutóbb júniusban volt célpontja egy külföldről érkező kibertámadásnak. A nemzeti kibernetikai és információs biztonsági hivatal (NÚKIB) később megállapította, hogy a támadás mögött egy idegen államhatalom állt. A hivatal erről tájékoztatta a kétkamarás parlament illetékes bizottságait. A szenátusi bizottság ezt követően felszólította az Andrej Babis vezete koalíciós kabinetet, hogy szenteljen nagyobb figyelmet a témának.

A Deník N című internetes napilap korábban azt írta, hogy a cseh külügyminisztérium elleni júniusi kibertámadások mögött a legnagyobb valószínűséggel az orosz katonai hírszerzés (GRU) áll. A prágai orosz nagykövetség spekulációnak minősítette az értesülést és nem volt hajlandó kommentálni azt. A cseh külügyi tárca közleménye szerint „a kibernetikai biztonság kulcsfontosságú egy szuverén állam és intézményei, tehát a külügyminisztérium működése számára”. Tekintettel a növekvő veszélyekre a cseh külügyminisztérium azt kéri a kormánytól, hogy növelje az erre a célra fordított állami kiadásokat. A nyilatkozat leszögezi, hogy a kiberbiztonság megerősítése érdekében a minisztérium szorosan együttműködik a NATO és az Európai Unió szövetséges tagállamainak partnertárcáival és illetékes intézményeivel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új funkcióval bővült az MNB hitelkalkulátor alkalmazása

vas aug 18 , 2019
ShareTweetPinShareÚj funkcióval bővült a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelkalkulátor alkalmazása, a program segítségével mostantól kiszámítható, hogy a tervezett hitel feltételei a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) mellett megfelelnek-e a hitelfedezeti mutató (hfm) feltételeinek – közölte a jegybank. Az MNB pénzügyi navigátor honlapján és mobilapplikációján is elérhető hitelkalkulátor alkalmazás a szükséges adatok […]

És még ez is...