Rács mögött a fintech “guru”

A vállalati pénzügyi jelentés meghamisításának gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték az egyik legnagyobb német tőzsdei cég, a digitális fizetési megoldásokkal foglalkozó Wirecard frissen távozott vezetőjét – közölte a müncheni ügyészség.

A frankfurti tőzsde DAX-30 indexében jegyzett társaság pénteken lemondott igazgatótanácsi elnöke a gyanú szerint más elkövetőkkel együtt nemlétező bevételekkel “felduzzasztotta” a mérleget, hogy “pénzügyileg erősebbnek, és a befektetők és ügyfelek számára vonzóbbnak tüntesse fel a vállalkozást” – áll az ügyészségi közleményben. A vizsgálat legfőképpen egy fülöp-szigeteki bankoknál állítólagosan elhelyezett 1,9 milliárd eurós (665 milliárd forint) betét ügyére irányul – fejtették ki, rámutatva, hogy a vállalat nem sokkal a gyanúsított lemondása után a részvényeseknek szóló rendkívüli tájékoztatójában azt írta, hogy a bankbetét “a legnagyobb valószínűség szerint nem létezik”.

A gyanúsított, Markus Braun 2002 óta dolgozott az 1999-ben alapított bajor pénzügyi technológiai (fintech) vállalkozásnál, amely bankot is működtet és 2018-ban került be a legnagyobb piaci tőkeértékű német részvénytársaságok DAX-30 indexébe. A menedzser a vállalat egyik fő részvényese is. A Wirecard körüli rendellenességek a szövetségi pénzügyi felügyeleti hatóságot (BaFin) is foglalkoztatják. A hatóság hibázott, nem volt kellőképpen hatékony egy ilyen “totális katasztrófa” megakadályozásához – nyilatkozott Felix Hufeld, a BaFin elnöke egy frankfurti konferencián, hozzátéve, hogy az eset valamennyi érintett intézmény, így a pénzügyi felügyelet számára is “szégyenletes”, a bírálatok sora pedig jogos. Ugyanakkor a BaFin csak a Wirecard által üzemeltetett bank (Wirecard Bank), és nem az egész részvénytársaság felügyeletére jogosult – húzta alá a hatóság vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Felhagy a Telegram blokkolásával az orosz távközlési hatóság

vas jún 28 , 2020
Felhagy a Telegram üzenetküldő szolgáltató oroszországi hozzáférhetőségének blokkolásával az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor. “Pozitívan értékeljük a Telegram alapítója [Pavel Durov, címlapképünkön] készségét a terrorizmus és a szélsőségesség elleni fellépésre” – közölte a hatóság, majd eltávolította a telegram.org oldalt az Oroszországban betiltott hírforrások kistájáról. A Roszkomnadzor a főügyészség […]