QuiX chipet vásárolt az ELTE

QuiX quantumchip

A Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium számára megvásárolt eszköz az első kvantumhardver nemcsak Magyarországon, hanem a közép-kelet-európai régióban is. A chipet kifejlesztő és értékesítő holland QuiX Quantum BV egy tavalyi rendezvényén mutatta be a kvantumoptikai processzorát. A kvantumoptikai processzorok a kvantumszámítógépek központi elemei, amelyek a jelenlegi szuperszámítógépeknél is gyorsabb számítások elvégzésére is alkalmasak. A világ ötödik, a közép-kelet európai régió első kvantumhardverét közösen vásárolta meg az ELTE két kutatócsoportja. Az informatikai karon működő tudományos műhelyt Kozsik Tamás, a természettudományi karon működőt pedig Vattay Gábor vezeti.

Az ELTE a QuiX chipet a fotonikus kvantumszámítástechnika tudományos kutatására kívánja használni. A berendezés segítségével megvalósíthatók bozon mintavétel kísérletek – melyekhez hasonlókkal nemrégiben kínai kutatók demonstrálták az úgynevezett kvantumfölényt –, illetve létrehozhatók rajta a kvantum neurális hálózatok építőkövei. A hazai kutatóintézetekben és az egyetemeken ma már több, 15–20 nemzetközileg magasan jegyzett kutatócsoport dolgozik kvantuminformatikai témákon. A nemzeti laboratórium összefogja ezen hazai fizikus, mérnök, matematikus és informatikus erőforrásokat, amelyek tevékenységét tovább lehet fókuszálni a kvantumtechnológia egyes gyorsan kialakuló elméleti és alkalmazott területeire.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Csúnyán eladósodott a Pegasus kémszoftver gyártója

szo jan 1 , 2022
Az NSO Group eladósodottsága miatt az izraeli vállalat tulajdonosai a cég eladását fontolgatják; az új vezetés leállíthatja a Pegasus kémszoftvert – írja a Szabad Európa. Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy több befektetési alappal is tárgyalások folynak az adósság refinanszírozásának vagy a cég eladásának lehetőségeiről. Az erről szóló sajtóértesülések […]
NSO Group

És még ez is...