QR-kódok kerülnek a kukákra

kuka QR-kódQR-kóddal ellátott matricákat ragasztanak kukákra a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) egy most indult kísérleti programjában. A hulladékgyűjtők ilyen azonosításával, a naprakész információknak köszönhetően pontosabban lesz tervezhető a kukásautók útvonala.

A kísérleti program egy budai és két pesti kerületet – II., X., XV. – érint, 12 ezer fogyasztót kértek arra, hogy a nekik kiküldött, egyedi QR-kóddal ellátott matricát ragasszák fel kukáikra. Az egyedi kódot egy speciális programmal beolvasva azonnal látható, hogy a szolgáltató az adott tartályhoz kapcsolódóan milyen szolgáltatást biztosít. Az FKF-nek számos problémát okoz, hogy a kukák nincsenek azonosítóval ellátva. Pillanatnyilag csak adatbázisok segítségével nyerhetők ki információk arról, hogy hol milyen típusú edényekből hány van kihelyezve az ügyfelekhez. Azt írták, az egyedi, QR-kódos azonosító bevezetésével a raktárból kikerülő tartályok már az átadás pillanatában az ügyfélhez rendelhetők, mondhatni, a kukák “teljes életútja” nyomon követhető. A tesztprojekt keretében kifejlesztették a budapesti hulladékszállítást szervező szakemberek munkáját segítő mobilapplikációt is. Mindezeknek köszönhetően pontosabban megtervezhetik a kukásautók útvonalát, hatékonyabb lehet a járatszervezés, nőhet a szolgáltatás színvonala és az ügyfelek elégedettsége is. A QR-kód bevetésével kiszűrhetők lesznek a nem fizető ügyfelek is – írták, hozzátéve, várhatóan csökken majd az illegálisan kihelyezett hulladék is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Virág: fel kell gyorsítani a digitális jegybankpénzekkel kapcsolatos kutatásokat

pén júl 9 , 2021
Fel kell gyorsítani a digitális pénzekkel, digitális jegybankpénzekkel kapcsolatos kutatásokat, mert aki ezen a téren sikereket ér el, az lesz képes a fenntartható növekedésre – jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Virág szerint a digitális jegybankpénzekben számos előremutató lehetőség rejlik, fontos pénztörténeti lépcső első foka lesz […]
Virág Barnabás MNB