Q1: Nagyot nőtt a 4iG árbevétele, mégis veszteséges

4iGA 4iG Nyrt. konszolidált nettó értékesítési árbevétele 157,6 milliárd forint volt az idei első negyedévben, 36,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál; a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) pedig 49,2 százalékkal, 54,1 milliárd forintra nőtt éves összevetésben.

A társaság adózott eredménye ugyanakkor mintegy 18 milliárd forint veszteséget mutatott az első három hónapban az egy évvel korábbi 1,17 milliárd forint veszteség után. A negatív eredményt leginkább a pénzügyi ráfordítások, illetve az értékcsökkenés és amortizáció soron kimutatott, pénzkiáramlással nem járó tételek okozták.

A nettó árbevétel 89 százaléka a telekommunikációs, míg tizenegy százaléka az informatikai divízió tevékenységéből származott. Földrajzi megoszlás szerint 85 százalékát a magyarországi, tizenegy százalékát az albán, négy százalékát a montenegrói piac adta. A tájékoztatás szerint a 4iG csoport az idei első negyedévben folytatta organikus növekedését. A tervek szerint halad a tavaly ősszel indított, a 4iG csoport távközlési és informatikai üzletágait érintő transzformációs program végrehajtása.

A vállalati struktúra átalakítása kereskedelmi és infrastruktúra vállalatokra a későbbiek során lehetőséget teremt a hálózati- és mobilinfrastruktúra kisebbségi üzletrészének értékesítésére, a nagykereskedelmi tevékenység kiszélesítésére, a cégcsoport versenyképességének növelésére, valamint a hitelállomány csökkentésére, ennek eredményeképpen pedig további növekedésre, jelentős infrastrukturális fejlesztések megvalósítására is.

A 4iG a transzformációs program részeként február 21-én megalapította a vállalatcsoport űripari és digitalizációs portfólióját összefogó 4iG Űr és Technológiai Zrt.-t. Az újonnan alapított társaság veszi át az űripari- és műholdgyártás, az autonóm repülőrendszerek fejlesztése és gyártása, a drónvédelem, valamint a védelmi ipari digitalizáció képességek koordinációját.

Az első negyedévben a vállalatcsoport folytatta az együttműködés részleteinek kidolgozását a Telecom Egypttel az Észak-Afrika és Albánia között tervezett tengeralatti nagysávszélességű adatkábel-beruházás előkészítése érdekében. A beruházásról a 4iG szándéknyilatkozatot írt alá az albán kormánnyal.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Veszélyben a Yettel feltöltőkártyás ügyfelei

ked jún 4 , 2024
ShareTweetPinShareYettel feltöltőkártyás ügyfeleket célzó csaló weboldal bukkant fel az interneten, amelynek célja, hogy megszerezze az egyenlegfeltöltést kezdeményező ügyfelek bankkártya-adatait. A Yettel Magyarország tájékoztatása szerint a hamis weboldal megtévesztésig hasonlít a szolgáltató eredeti weboldalára, de a címsorban yettell.com szerepel, azaz két „l” betű, és „.com” végződésű a webcím. Bár a felület […]
Yettel

És még ez is...