Pintér: Magyarország biztos partner

Pintér SándorMagyarország biztos partner a kiberbűnözés elleni harcban – jelentette ki a belügyminiszter egy kiberbűnözéssel foglalkozó konferencián.

Az online közvetített rendezvényen Pintér Sándor felidézte: húsz évvel ezelőtt, 2001. november 23-án harminc ország minisztere látogatott el Budapestre, hogy az Európa Tanács (ET) számítástechnikai bűnözésről szóló egyezményének aláírásával elkötelezze magát a kiberbűnözés elleni harc iránt. Az úgynevezett Budapest Egyezményt azóta már 66 állam ratifikálta, ami bizonyítja a dokumentum hatékonyságát, egyben időtállóságát is – értékelt a miniszter. Elmondta, hogy hamarosan ratifikálhatják az egyezmény új, második kiegészítő jegyzőkönyvét is, amely hatékony eszközt nyújt majd a hatóságoknak a kiberbűnözés elleni fellépéshez. Felhívta a figyelmet arra, hogy a technológia fejlődésével folyamatosan nő a kiberbűnözés intenzitása és összetettsége. Ez a bűnüldöző szervek részéről is határozott fellépést, gyors reagálást és folyamatos tanulást igényel – szögezte le.

Pintér kiemelte, hogy a kiberbűnözés már nemcsak egy önmagában létező bűnözési forma, hanem megjelenik a hagyományos bűncselekmények kísérőjelenségeként is. Úgy vélekedett: a globális összefogás, a hatékony nemzetközi keretek kialakítása alapozza meg a kiberbűnözők elleni sikeres fellépést, a kiberbiztonságot. A miniszter szerint Magyarország megfelelő módon reagált ezekre a kihívásokra, így jött létre a virtuális környezetben elkövetett bűncselekményekre szakosodott rendőri részleg is. Pintér rámutatott arra, hogy az elektronikus bizonyítékok hatékony gyűjtése, megőrzése és átadása kiemelten fontossá vált. A Budapest Egyezmény nyomán kialakult kapcsolati hálózatban pedig a részt vevő országok folyamatosan, napi szinten megosztják egymással az információkat. “A gyors és állandó adatcsere meghatározó pontja a nemzetközi szervezett bűnözési csoportok felderítésének és elfogásának – közölte a magyar belügyminiszter.

Európa Tanács Számítógépes Bűnözés elleni Egyezménye, avagy a Budapesti egyezmény a számítógépes bűnözés ellen
Az Európa Tanács által kidolgozott, a számítógépes bűnözés elleni egyezményt magyar részről Dávid Ibolya igazságügy-miniszter látta el kézjegyével. Hans Christian Krüger, az Európa Tanács akkori főtitkára az egyezmény kapcsán arról beszélt, hogy ez az első olyan dokumentum, amely nemzetközi szinten koordinálja a közös lépéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Veszteséges a Baidu

csü nov 18 , 2021
A Baidu kínai multinacionális technológiai vállalat a vártnál nagyobb bevételről számolt be harmadik negyedéves jelentésében, ennek ellenére veszteséggel zárta a negyedévet. Jóllehet a bevétel nőtt, a vállalat a harmadik negyedévben 16,56 milliárd jüan (2,57 milliárd dollár) veszteséget könyvelt el. Az egyszeri tételeket nem számolva az egy amerikai letéti részvényre (ADS) […]
Baidu