Pert nyert a Skawa

Pert nyert az Easyling fordítóoldal üzemeltetője, a Skawa Innovation Kft. az amerikai riválisával szemben az Egyesült Államok szövetségi bíróságán. A magyar szoftvercéget a hasonló profilú Smartling Inc. támadta meg. A tájékoztatás szerint az amerikai felperes előbb csak a hasonló névre hivatkozva kérte az Easyling tevékenységének felfüggesztését, ám ezzel hamar felsült, mert a nyelvtechnológiai iparban számos olyan cég működik, amely nevében a “nyelv” (lingua) szóra utaló “ling” kiterjesztést használja. Faragó Péter, az Easyling egyik ügyvezetője szerint elmondta, hogy a felperes ezután olyan hasonlóságokat sérelmezett, mint a weboldalon elhelyezett videó szokásos indító gombja, vagy a szolgáltatás ingyen kipróbálásának lehetősége. Az egész pereskedésről lerítt, hogy az ügyvédi költségeken keresztül akarják kivéreztetni a céget, ezért is álltak elő időről-időre újabb mondvacsinált vádakkal – tette hozzá. A történet bevett gyakorlatnak számít az amerikai piacon, ahol ismeretlen fogalom az ügyvédi költségek peres felek közötti megosztása – ismertette. Magyarországon a felperest mindenben elmarasztaló ítélet után a bíróság az alperes igazolható ügyvédi költségeinek megfizetésére kötelezi a felperest. Amerikában azonban nem létezik ilyen intézmény – mondta, és hozzátette: éppen ezért indítanak sokszor a tőkeerős nagy cégek teljességgel megalapozatlan, csak a kivéreztetést célzó pereket feltörekvő versenytársaikkal szemben. Az ügyvezető közlése szerint az Easylingnek hetvenmillió forintjába került a pereskedés, de a cég bevételei lehetővé tették ennek finanszírozását.

Az Easylinget 2011-ben Benedek Balázs és Faragó Péter József alapította, a társaságot a kezdetektől befektetők bevonása nélkül, saját erőből finanszírozzák. A cég a használattal arányos díjért árulja a weblapok fordítását segítő megoldását, amelyet ma már 22 országban több száz ügyfél, köztük a világ legnagyobb fordítóirodái használnak a Fortune 500-as cégek weboldalainak fordítására. A társaság árbevétele 2018-ban 217,8 millió, üzemi eredménye 25,3 millió forint volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Sürgősségi rendelettel szabályozták Romániában az internetes fuvarmegosztók működését

pén jún 28 , 2019
Az Uber és a többi internetes fuvarmegosztó romániai működését szabályozó, azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet fogadott el a bukaresti kormány. Viorica Dancila miniszterelnök szerint a jogszabály az utasok biztonságát tartja szem előtt, ugyanakkor a piaci versenyt is erősíti a személyszállításban, lehetővé téve, hogy az utasok a legjobb minőségű szolgáltatást válasszák. […]