Pénzügyminiszter: lemaradtak a magyar vállalkozások a digitalizáció területén

Varga Mihály

Az innovációhoz nélkülözhetetlen a digitális környezet erősítése – fogalmazott a pénzügyminiszteregy konferencián.

Varga Mihály elmondta: a vállalkozások digitális lemaradását javító kormányzati intézkedések megkezdődtek. Az a kormány célja, hogy olyan fejlesztések induljanak el gyártósorok automatizálásával, robotok alkalmazásával Magyarországon, amelyekkel behozható az Ausztriához és Németországhoz képest jelentős, és a másik három visegrádi országhoz képest kis mértékű lemaradás. A miniszter előadásában kiemelte: már hatodik éve tartós növekedési pályán van Magyarország, és abban is konszenzus van, hogy növekedés várható az idén és jövőre is. Abban azonban, hogy milyen mértékben, már eltérőek a számítások – jegyezte meg Varga. Megemlítette, hogy az IMF legutóbbi, 4,6 százalékos előjelzésével szemben – az első fél év 5,1 százalékos növekedése után – ő akár öt százalék fölötti növekedésre is lát esélyt. Leszögezte: a tartósan magas ütemű növekedéshez nélkülözhetetlen a digitális környezet erősítése.

Varga kitért a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál végzett informatikai fejlesztésekre, ezek között említette, hogy 2017-ben előbb a magánszemélyeknek, 2018-ban pedig az őstermelőknek is bevezették a szja-bevallás tervezetének elkészítését, amit 2019-ben az egyéni vállalkozókra is kiterjesztettek. Lehetővé tették, hogy a teljes körű elektronikus ügyintézés megvalósuljon, bevezették az online számlaadat-szolgáltatást, és lehetőséget biztosítottak arra, hogy a jövedékiadó-bevallás tervezetét is a NAV készítse el. Varga felhívta a figyelmet, hogy régiós összevetésben még van tere a digitalizáció fejlesztésének a kis- és középvállalkozásokat, a közszolgáltatások megoldásait és a lakosság digitális készségeit érintően egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

4iG: mindenki nyugodjon le, jól halad a T-Systems felvásárlásának előkészítése

szo okt 19 , 2019
Jól halad a T-Systems Magyarország Zrt. akvizíciójának előkészítése – jelentette ki Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. informatikai társaság elnök-vezérigazgatója. Jászai elmondta: három hónap alatt lezárult a százmilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező és több ezer alkalmazottat foglalkoztató, a magyar it-piacon vezető vállalatának átvilágításának első szakasza. Most a megállapodások véglegesítése folyik az […]
Jászai Gellért 4iG

És még ez is...