Peking a Huawei elleni szankciók eltörlésére szólította fel Washingtont

Azonnali hatállyal törölje el a kínai vállalatok, köztük a Huawei elleni szankciókat az Egyesült Államok, és törekedjen a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges fejlődésére – jelentette ki Kao Feng a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője. A két ország közötti kereskedelmi háború hevében az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva kizárta a Huawei kínai telekommunikációs órásvállalatot az ötödik generációs mobilhálózati fejlesztésekből. Washington vádjai szerint a Huawei hálózati berendezései szoftveres hozzáférést tudnak nyújtani az adatforgalomhoz a kínai hírszerzés számára. Az amerikai kereskedelmi minisztérium május közepén feltette a Huaweit és 68 leányvállalatát arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől.

A kínai kereskedelmi minisztérium az amerikai szankciókra válaszul május végén bejelentette, hogy listát fog kiadni a „nem megbízható” gazdasági szereplőkről, melyre olyan külföldi cégek, szervezetek és személyek kerülnek fel, akik a kínai vállalatok jogait és érdekeit, valamint a nemzetbiztonságot veszélyeztetik. A Wall Street Journal kínai tisztviselőkre hivatkozva azt írta: Peking a Huawei elleni szankciók feloldása mellett a büntetővámok eltörlését várja Washingtontól, továbbá azt kívánja elérni, hogy az Egyesült Államok ne próbálja annál több amerikai termék behozatalára kötelezni Kínát, mint amennyiről a két elnök tavaly decemberi találkozóján megállapodott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

KKM: mostantól nem lehet fennakadás a konzuli munkában

hét júl 1 , 2019
A külgazdasági és külügyi működést támogató folyamatok fejlesztésének célja, hogy előtérbe helyezze az ügyfélbarát megoldásokat és segítse a konzuli ügyintézés területén az elektronikus közigazgatást, szolgáltatást – hangsúlyozta Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közigazgatási államtitkára a 2016-ban indult „Külgazdasági és külügyi működést támogató kiemelt alapfolyamatok fejlesztése és szolgáltatási kapacitások […]
Forint

És még ez is...